1. Ile liczb 5-cio cyfrowych można utworzyć z cyfr 0,1,2,3,4 jeżeli cyfry nie mogą się powtarzać.
2. Ile jest liczb trzy cyfrowych, w których zapisie nie występuje 0 i 5 i cyfry się nie powtarzają.
3. Ile jest liczb trzy cyfrowych.
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Na pierwszym miejscu możesz dać:1;2;3;4
Na drugim jedną z pozostałych cyfr (po wpisaniu pierwszej),czyli też masz 4 możliwe-do wyboru
Na trzecim wybierasz jedną z trzech
Na czwartym jedną z dwóch
Na piątym ostatnią
\(4 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1=96\)
2)
Jest 8 cyfr do użycia w sapisie
\(8 \cdot 7 \cdot 6=336\)
3)
\(9 \cdot 10 \cdot 10 =900\)
Albo od 999 odejmij dwucyfrowe
\(999-99=900\)
Na pierwszym miejscu możesz dać:1;2;3;4
Na drugim jedną z pozostałych cyfr (po wpisaniu pierwszej),czyli też masz 4 możliwe-do wyboru
Na trzecim wybierasz jedną z trzech
Na czwartym jedną z dwóch
Na piątym ostatnią
\(4 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1=96\)
2)
Jest 8 cyfr do użycia w sapisie
\(8 \cdot 7 \cdot 6=336\)
3)
\(9 \cdot 10 \cdot 10 =900\)
Albo od 999 odejmij dwucyfrowe
\(999-99=900\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Dziękuje ci bardzo
4. Kuba zapomniał dwie ostatnie cyfry z dziewięciu cyfr nr telefonu komórkowego kolegi. Pamięta tylko, że były to cyfry nieparzyste. Ile maksymalnie prób musi wykonać Kuba aby dodzwonić się do kolegi.
5. W torebce jest 30 orzechów, w tym 13 pustych. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dobrego orzecha
6. Rzucamy dwoma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia:
A-(na pierwszej kostce dwa)
B-(na drugiej kostce cztery)
C-(suma wyrzuconych oczek co najwyżej osiem)
D-(iloczyn wyrzuconych oczek wynosi dwanaście)
4. Kuba zapomniał dwie ostatnie cyfry z dziewięciu cyfr nr telefonu komórkowego kolegi. Pamięta tylko, że były to cyfry nieparzyste. Ile maksymalnie prób musi wykonać Kuba aby dodzwonić się do kolegi.
5. W torebce jest 30 orzechów, w tym 13 pustych. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dobrego orzecha
6. Rzucamy dwoma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia:
A-(na pierwszej kostce dwa)
B-(na drugiej kostce cztery)
C-(suma wyrzuconych oczek co najwyżej osiem)
D-(iloczyn wyrzuconych oczek wynosi dwanaście)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
4)
\(5 \cdot 5=25\)
Jest 5 cyfr nieparzystych i mogą się powtarzać.
5)
\(30-13=17\\P(D)= \frac{17}{30}\)
D---zdarzenie,że wylosowany jest dobry orzech.
6)
\(P(A)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}\\P(B)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}\)
W zad c warto zająć się zdarzeniem przeciwnym
\(C'= \left\{63;64;65;66;54;55;56;45;46;36 \right\}\)
\(P(C)=1-P(C')=1- \frac{10}{36}= \frac{26}{36}= \frac{13}{18}\)
\(P(D)= \frac{4}{36}= \frac{1}{9}\\D= \left\{ 26;34;43;62\right\}\)
\(5 \cdot 5=25\)
Jest 5 cyfr nieparzystych i mogą się powtarzać.
5)
\(30-13=17\\P(D)= \frac{17}{30}\)
D---zdarzenie,że wylosowany jest dobry orzech.
6)
\(P(A)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}\\P(B)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}\)
W zad c warto zająć się zdarzeniem przeciwnym
\(C'= \left\{63;64;65;66;54;55;56;45;46;36 \right\}\)
\(P(C)=1-P(C')=1- \frac{10}{36}= \frac{26}{36}= \frac{13}{18}\)
\(P(D)= \frac{4}{36}= \frac{1}{9}\\D= \left\{ 26;34;43;62\right\}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Bardzo ci dziękuje
Ostatnie dwa:
7. Na ile sposobów może ubrać się pani, która ma 4 różne kapelusze, 6 sukni i 6 par butów.
8. Mamy dwie urny z kulami:w pierwszej urnie znajdują się dwie kule białe, dwie czarne i dwie zielone, a w drugiej urnie trzy białe, cztery czarne i jedna zielona. Rzucamy monetetą, jeśli wypadnie orzeł to losujemy kulę z pierwszej urny, jeśli wypadnie reszka to losujemy kulę z drugiej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
Ostatnie dwa:
7. Na ile sposobów może ubrać się pani, która ma 4 różne kapelusze, 6 sukni i 6 par butów.
8. Mamy dwie urny z kulami:w pierwszej urnie znajdują się dwie kule białe, dwie czarne i dwie zielone, a w drugiej urnie trzy białe, cztery czarne i jedna zielona. Rzucamy monetetą, jeśli wypadnie orzeł to losujemy kulę z pierwszej urny, jeśli wypadnie reszka to losujemy kulę z drugiej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
Dzięki
Mógł byś mi sprawdzić czy to 8 zadanie jest dobrze zrobione ?
link do zadania: https://zapodaj.net/images/889157672ee46.jpg
Mógł byś mi sprawdzić czy to 8 zadanie jest dobrze zrobione ?
link do zadania: https://zapodaj.net/images/889157672ee46.jpg
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zadanie 8 mówi,że najpierw rzucasz monetą,a potem losujesz kulę z urny.
Przedstawione w linku rozwiązanie dotyczy innego doświadczenia:
Najpierw rzucasz kostką i jeśli masz 3 lub 6 oczek to losujesz kulę z U pierwszej,
natomiast w pozostałych wynikach z kostki losujesz kulę z U drugiej.
UWAGA:
Nie dopisuj zadań.
Otwórz nowy temat.
viewtopic.php?f=29&t=12617
Przeczytaj REGULAMIN
Przedstawione w linku rozwiązanie dotyczy innego doświadczenia:
Najpierw rzucasz kostką i jeśli masz 3 lub 6 oczek to losujesz kulę z U pierwszej,
natomiast w pozostałych wynikach z kostki losujesz kulę z U drugiej.
UWAGA:
Nie dopisuj zadań.
Otwórz nowy temat.
viewtopic.php?f=29&t=12617
Przeczytaj REGULAMIN
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.