kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

kombinatoryka

Post autor: franco11 »

Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisie 0 występuje co najwyżej raz, a cyfra jedności jest większa od 6?

Znalazłem taką odpowiedź:
Zero ani razu 3*9*9*9*9=3*6561 to rozumiem
Zero jeden raz \(3*{3 \choose 1}*9*9*9=6551\) tego nie rozumiem

wg mnie powinno być \(3*{4 \choose 1}*9*9*9=8748\) bo 0 może być cyfrą dziesiątek lub setek lub tysięcy lub 10tysięcy czyli na czterech pozycjach

Razem 4*6551=26244
Odpowiedz 26244 jest zgodna z zbiorem zadań i jestem w kropce.
Proszę o pomoc
arksoftware
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 24 maja 2016, 11:44
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: arksoftware »

0 nie może być cyfrą dziesiątek tysięcy, bo gdyby było, to liczba byłaby czterocyfrowa a nie pięciocyfrowa.

Na przykład liczba 01234 to tak naprawdę 1234, czyli liczba czterocyfrowa.
Matematyka: Generator zadań - darmowa apka dla Androida generuje losowe zadania i pokazuje pełne rozwiązania
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: franco11 »

Ależ popełniłem gafę dziękuję bardzo
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: kombinatoryka

Post autor: Matematyk_64 »

Tylko zwróć uwagę, że gdy w zadaniu jest mowa o kodach pięciocyfrowych, to zero może być na początku. Taki haczyk na który czasem się uczniowie łapią :)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
MCWPR
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2024, 15:14
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: MCWPR »

A nie powinno być:
9*10*9*9*3 = 21 870?
Na pierwszym miejscu może być 9 cyfr - bo bez 0;
Na drugim może być już 10 cyfr, bo 0 dopuszczalne jest 1 raz;
Na trzecim 9 bo już na drugim uwzględniliśmy 0 - więcej zer być nie może;
Na czwartym podobnie jak na trzecim,
A na piątym 3 no bo mają być cyfry większe od 6.
Gdzie robię błąd i dlaczego?
Z góry dzięki!
ODPOWIEDZ