statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewewe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:36
Płeć:

statystyka

Post autor: ewewe »

Wysokosc drzew w pewnym lesie ma rozkład normalny
ze srednia 22 m i odchyleniem standardowym 6 m. Planuje
sie wyciac 38% najwyzszych drzew. Od jakiej wysokosci
drzewa będą wycinane?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(P(X>H)=0,38,\,\,\, X\sim N(22,6) \iff P \left( \frac{X-22}{6}> \frac{H-22}{6} \right)=0,38,\,\,\, Y= \frac{X-22}{6} \sim N(0,1) \\ 1-\Phi \left(\frac{H-22}{6} \right)=0,38 \iff \Phi \left(\frac{H-22}{6}\right)=0,62\)
Poszukaj w używanych przez was tablicach takiej wartości z, dla której \(\Phi(z)=0,62\) i policz resztę.
  • Odp.: Od 24 m (dokładniej: 23,90m)
ODPOWIEDZ