P(A/B)=1/3
P(A/B')=1/3
a) Oblicz P(A).
b) Czy A i B są niezależne?
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(P(A/B)= \frac{P(A \cap B}{P(B)}= \frac{1}{3}\;\;\; \So \;\;\;P(B)=3 \cdot P(A \cap B)\)
\(P(A/B')= \frac{P(A \cap B')}{P(B')}= \frac{1}{3}\;\;\;\So\;\;\;P(B')=3 \cdot P(A \cap B')\)
\(P(B)+P(B')=1\\3P(A \cap B)+3P(A \cap B')=1\\P(A \cap B)+P(A \cap B')= \frac{1}{3}\;\;i\;\;P(A \cap B')=P(A)-P(A \cap B)\)
\(P(A \cap B)+P(A)-P(A \cap B)= \frac{1}{3}\\P(A)= \frac{1}{3}\)
\(P(A/B')= \frac{P(A \cap B')}{P(B')}= \frac{1}{3}\;\;\;\So\;\;\;P(B')=3 \cdot P(A \cap B')\)
\(P(B)+P(B')=1\\3P(A \cap B)+3P(A \cap B')=1\\P(A \cap B)+P(A \cap B')= \frac{1}{3}\;\;i\;\;P(A \cap B')=P(A)-P(A \cap B)\)
\(P(A \cap B)+P(A)-P(A \cap B)= \frac{1}{3}\\P(A)= \frac{1}{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.