PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: mtworek98 »

Rzucamy dwa razy kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia sumy oczek równej 3, wiedząc, że na pierwszej kostce wypadła jedynka.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

A - wyrzucenie sumy oczek równej 3

B - na pierwszej kostce wypadła jedynka

\(P(A|B) = \frac{P(A \cap B)}{P(B)} = \frac{ \frac{1}{36} }{ \frac{1}{6} } = \frac{1}{6}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No nie wiem...
Tu jest powiedziane "wiedząc, że... ", a nie "pod warunkiem że..."
więc raczej pytają o \(P(A \cap B)\), a nie o \(P(A|B)\)
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: sebnorth »

a tutaj używają jeszcze innego określenia jednak stosują wzór na warunkowe:

http://www.matemaks.pl/prawdopodobienst ... nkowe.html
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie jest tak, że ja wiem "na pewno". Ja tylko zgłosiłam wątpliwość.
Widziałam wcześniej to zadanie i już się nad tym zastanawiałam. Problemu nie rozstrzygnęłam.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: sebnorth »

odpowiem na wszystkie wątpliwości :)
ODPOWIEDZ