PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: mtworek98 »

W urnie są 3 kule białe i 3n kul czarnych. Losujemy dwie kule. Podaj, dla jakiego n prawdopodobieństwo wylosowania pary kul tego samego koloru jest równe prawdopodobieństwu wylosowania pary kul różnokolorowych.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

\(|\Omega| = {3 + 3n \choose 2}\)

\(P(A')\)- prawdopodobieństwo wylosowania pary kul różnokolorowych

\(P(A)\) - prawdopodobieństwo wylosowania pary kul tego samego koloru

\(P(A) = \frac{{3 \choose 2} + {3n \choose 2} }{{3 + 3n \choose 2} }\)

Szukamy \(n\) takiego, że \(P(A) =P(A')\).

Równanie \(P(A) =P(A')\) oznacza, że \(P(A) =1 - P(A)\), czyli \(2P(A) = 1, P(A)= \frac{1}{2}\).

szukamy \(n\):

\(2 \cdot P(A) = 1\)

\(2 \cdot \frac{{3 \choose 2} + {3n \choose 2} }{{3 + 3n \choose 2} } = 1\)

\(2 \cdot ({3 \choose 2} + {3n \choose 2}) = {3 + 3n \choose 2}\)

\(9n^2 - 3n + 6 = \frac{(3n+3)(3n+2)}{2}\)

na końcu wychodzi równanie kwadratowe, \(n_1= \frac{1}{3}\) (odrzucamy), \(n_2=2\)

odp. \(n=2\)

łatwo sprawdzić dla \(3\) kul białych i \(6\) czarnych że jest ok
ODPOWIEDZ