Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadaniastatmat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 18 paź 2016, 23:14
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: zadaniastatmat »

1. Zdarzenia A, B i C tworzą podział przestrzeni zdarzeń elementarnych \Omega
Oblicz P(A), jeśli P(A U B)=0,5 oraz P(A U C)=0,8
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: radagast »

zadaniastatmat pisze:1. Zdarzenia A, B i C tworzą podział przestrzeni zdarzeń elementarnych \Omega
Oblicz P(A), jeśli P(A U B)=0,5 oraz P(A U C)=0,8
\(A,B,C\) - parami rozłączne i \(A \cup B \cup C= \Omega\)
no to
\(\begin{cases}P(A)+P(B)=0,5\\P(A)+P(C)=0,8\\P(A)+P(B)+P(C)=1 \end{cases}\)
ODPOWIEDZ