mediana

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kasiaszek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 18 sty 2011, 19:23
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

mediana

Post autor: Kasiaszek »

W tabeli przedstawiono, ile medali zdobyli Polacy w trakcie letnich Igrzysk Olimpijskich w latach 1992-2012. Oblicz średnią i medianę zdobytych:
a) złotych medali w tych latach
b) wszystkich medali w tych latach

Rok | zł | sre| brą
1992 | 3 | 6 | 10
1996 | 7 | 5 | 5
2000 | 6 | 5 | 3
2004 | 3 | 2 | 5
2008 | 3 | 6 | 1
2012 | 2 | 2 | 6

Punkt A policzyłam, natomiast mam problem z medianą z punktu B. Z góry dziękuję za rozwiązanie :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1992 jest 19 medali
1996 ----17
2000------14
2004-----10
2008----10
2012----10
Mediana:
\(10;10;10;14;17;19\\M= \frac{10+14}{2}=12\)
Średnia:
\(\kre{m}= \frac{19+17+14+10+10+10}{6}= \frac{80}{6}=13 \frac{1}{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ