Cześć. Jestem tu nowa i jeszcze nie bardzo umiem się tutaj odnaleźć. mam problem z kilkoma zadaniami. Proszę o rozwiązanie ich razem z wytłumaczeniem. Z góry dziękuję
1. Liczby 1,2,3,4,5,6,7,8 ustawiamy w szeregu w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo polegające na tym, że liczba 1 będzie stała obok liczby 2 oraz liczba 3 będzie stała obok liczby 4.
2. Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 wybieramy losowo cztery liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że wśród wylosowanych liczb dwie liczby będą parzyste oraz dokładnie jedna liczba podzielna przez 5.
3.Ze zbioru liczb od 1 do 20 losujemy dokładnie 8 liczb. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych liczb będą dokładnie dwie pary liczb, których suma równa jest 21.
prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 paź 2016, 07:24
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo
Paula16-12 pisze:
1. Liczby 1,2,3,4,5,6,7,8 ustawiamy w szeregu w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo polegające na tym, że liczba 1 będzie stała obok liczby 2 oraz liczba 3 będzie stała obok liczby 4.
\(\overline{\overline{\Omega}}=8!\)
1 i 2 mogą stać obok siebie na dwa sposoby (12 lub 21) tak samo 3 i 4 (34,43)
pierwszą parę możemy ustawić na 7 sposobów, drugą parę - na 5 sposobów, resztę cyfr możemy ustawić na 4! sposoby
\(P(A)=\frac{2\cdot 2\cdot 7\cdot 5\cdot 4!}{4!\cdot 5\cdot 6\cdot 7\cdot 8}=\frac{1}{12}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo
[quote="Paula16-12"
2. Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 wybieramy losowo cztery liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że wśród wylosowanych liczb dwie liczby będą parzyste oraz dokładnie jedna liczba podzielna przez 5.
[/quote]
\(\overline{\overline{\Omega}}={10\choose 4}=210\)
możemy wybrać:
a) jedną liczbę ze zbioru \(\{2,4,6,8\}\) oraz liczbę \(10\) oraz dwie liczby ze zbioru \(\{1,3,7,9\}\) - \(4\cdot 1\cdot {4\choose 2}=24\) możliwości
lub
b) dwie liczby ze zbioru \(\{2,4,6,8\}\) oraz liczbę \(5\) oraz jedną liczbę ze zbioru \(\{1,3,7,9\}\) - \(4\cdot 1\cdot {4\choose 2}=24\) możliwości
\(P(A)=\frac{24+24}{210}=\frac{8}{35}\)
2. Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 wybieramy losowo cztery liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że wśród wylosowanych liczb dwie liczby będą parzyste oraz dokładnie jedna liczba podzielna przez 5.
[/quote]
\(\overline{\overline{\Omega}}={10\choose 4}=210\)
możemy wybrać:
a) jedną liczbę ze zbioru \(\{2,4,6,8\}\) oraz liczbę \(10\) oraz dwie liczby ze zbioru \(\{1,3,7,9\}\) - \(4\cdot 1\cdot {4\choose 2}=24\) możliwości
lub
b) dwie liczby ze zbioru \(\{2,4,6,8\}\) oraz liczbę \(5\) oraz jedną liczbę ze zbioru \(\{1,3,7,9\}\) - \(4\cdot 1\cdot {4\choose 2}=24\) możliwości
\(P(A)=\frac{24+24}{210}=\frac{8}{35}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę