Hej. Mam problem z zadaniem. Nie wiem od czego mam zacząć. Z góry dziękuje za pomoc.
Prawdopodobieństwo uszkodzenia elementu w czasie t wynosi 0,025. W danej aparaturze pracuje ze sobą łącznie 300 elementów. Obliczyć prawdopodobieństwo , że w czasie t liczba uszkodzonych elementów jest większa od 50.
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 paź 2016, 23:14
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo
Czyli liczymy prawdopodobieństwo co najmniej \(51\) sukcesów w schemacie \(300\) prób Bernoullie'go z prawdopodobieństwem sukcesu w pojedynczej próbie \(0,025\).
\(\displaystyle P= \sum_{i=51}^{300} { 300\choose i} 0,025^i \cdot 0,975^{300-i}\)
\(\displaystyle P= \sum_{i=51}^{300} { 300\choose i} 0,025^i \cdot 0,975^{300-i}\)