Prawdopodobieństwo warunkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marta2209
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 mar 2015, 23:06
Płeć:

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: marta2209 »

Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma oczek jest większa lub równa 7, jeśli wiadomo, że za pierwszym razem wypadło 5
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(B= \left\{ 51;52;53;54;55;56\right\} \\P(B)= \frac{6}{36}\)
\(A \cap B = \left\{ 52;53;54;55;56\right\}\)
\(P(A \cap B)= \frac{5}{36}\\P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)} = \frac{ \frac{5}{36} }{ \frac{6}{36} }= \frac{5}{6}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ