Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6}

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6}

Post autor: 19a97 »

Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na wylosowaniu takich dwóch liczb, że suma pierwszej i podwojonej drugiej jest liczbą parzystą.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Omega\)- zbiór par uporządkowanych o różnych wyrazach ze zbioru \(\left\{ 1,2,3,4,5,6\right\}\)
\(\kre{ \kre{ \Omega } } =6 \cdot 5=30\)
\(A\) zbiór takich par , że wyrazy są różne, a pierwszy parzysty.
\(\kre{ \kre{ A } } =3 \cdot 5=15\)
\(P(A)= \frac{15}{30}= \frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ