Zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
azs6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 lis 2016, 18:49

Zadania

Post autor: azs6 »

Zmienna losowa skokowa ma rozkład xi: 1 2 3 4 pi 0.2 0.4 0.3 1. Przedstawić graficznie ten rozkład i dystrybuantę tej zmiennej losowej. Jakie jest prawdopodobieństwo że ta zmienna losowa przyjmie wartość nie większą niż 3. Obliczyć wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe w tym rozkładzie.

W pewnym miesiącu prawdopodobieństwo wystąpienia dnia pochmurnego wynosi 0.2. Niech x oznacz liczbę dni pochmurnych. Wśród dni wylosowanych znaleźć rozkłąd tej zmiennej losowej x. Przedstawić graficznie ten rozkład. Oblicz prawdopodobieństwo w tym rozkładzie.

Rzucamy jednocześnie dwoma sześciennymi kostkami do gry. Niech x oznacza liczbę otrzymanych oczek. Zapiać rozkład tej zmiennej losowej skokowej w formie tabelarycznej i graficznej. Obliczyć dystrybuantę w tym rozkładzie i przedstawić graficznie. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania od dwóch do pięciu oczek p(2<bądź równe x < 5). Obliczyć wartość oczekiwaną wariancję i odchylenie standardowe).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadania

Post autor: panb »

Przedstawić graficznie ten rozkład i dystrybuantę tej zmiennej losowej. Jakie jest prawdopodobieństwo że ta zmienna losowa przyjmie wartość nie większą niż 3. Obliczyć wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe w tym rozkładzie.
Przedstawić graficznie ten rozkład i dystrybuantę tej zmiennej losowej. Jakie jest prawdopodobieństwo że ta zmienna losowa przyjmie wartość nie większą niż 3. Obliczyć wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe w tym rozkładzie.
Eqn5.gif (1.59 KiB) Przejrzano 1405 razy
Jak narysować rozkład i dystrybuantę dowiesz się m. in. z tej strony:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskretny ... %C5%84stwa.
Przejrzyj info na tej stronie - to minimum ( w pigułce) potrzebne do ogarnięcia rozkładu i dystrybuanty rozkładów dyskretnych.
  • prawdopodobieństwo, że ta zmienna losowa przyjmie wartość nie większą niż 3 \[P(X\le 3)=0,2+0,4+0,3=0,9\]
  • wartość oczekiwana \[E(X)=1 \cdot 0,2+2 \cdot 0,4+3 \cdot 0,3+4 \cdot 0,1=2,3\]
  • odchylenie standardowe \[\sigma= \sqrt{(1-2,3)^2 \cdot 0,2+(2-2,3)^2 \cdot 0,4+(3-2,3)^2 \cdot 0,3+(4-2,3)^2 \cdot 0,1} = \ldots\] to już pozostawiam tobie do policzenia
Pozostałe zadania są niechlujnie przepisane.
  • "Oblicz prawdopodobieństwo w tym rozkładzie" - jakie prawdopodobieństwo?
  • " Zapiać rozkład tej zmiennej" - bez komentarza
  • "odchylenie standardowe)" - do czego ten nawias?
ODPOWIEDZ