Ze zbiory liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Ze zbiory liczb

Post autor: 19a97 »

Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch takich liczb, których iloczyn będzie większy od 30.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(| \Omega |=8*8=8^2=64\)
\(A= \left\{ (4;8),(5;7),(5;8),(6;6),(6;7),(6;8),(7;5),(7;6),(7;7),(7;8),(8;4),(8;5),(8;6),(8;7),(8;8)\right\}\)
\(|A|=15\\P(A)= \frac{15}{64}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ