Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
feriadon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2016, 01:19
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: feriadon »

Rzucamy raz dwiema kostkami do gry. Zdarzenie A polega na tym, ze suma oczek na kostkach równa się 5, a zdarzenie B polega na tym, ze przynajmniej na jednej kostce wypadnie nieparzysta liczba oczek. Ile wynosi prawdopodobieństwo sumy i iloczynu zdarzeń A i B ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P(A)= \frac{4}{36}= \frac{1}{9} \\
P(B)= \frac{27}{36}= \frac{3}{4}\)

Ponieważ \(A \subset B\) to \(P(A \cap B)=P(A) \ , \ P(A \cup B)=P(B)\)
ODPOWIEDZ