Ile jest liczb 3 cyfrowych naturalnych....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piwo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:52
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Ile jest liczb 3 cyfrowych naturalnych....

Post autor: piwo »

Witam.
Ile jest liczb 3 cyfrowych o różnych cyfrach:
a) wszystkich
b) nieparzystych
c)parzystych

a)wszystkich 3 cyfrowych jest 9*9*8=648
b) 5*8*8=320
c) wytłumaczone w książce że jeżeli wszystkich 648 to minus 320 = 328. No jak tu się nie denerwować?
Mi wychodzi 320. Nie będę na papierze ich wypisywał i liczył. Druga opcja wytłumaczenia to jakieś durne dodawanie.

Dlaczego mi nie wychodzi 328?

" Drugi sposób polega na wykorzystaniu reguły dodawania. Tym razem mamy dwa przypadki w zależności od tego, jaka cufra stoi na ostatnim miejscu:

* zzero;
wtedy na pierwszych dwóch miejscach możemy umieścić cyfry na 9*8=72 sposoby(jedna z 9 cyfr na pierwszym miejscu i jedna z 8 na drugim)

* cyfra różna od zera;
wtedy na pierwszych dwóch miejscach możemy umieścić cyfry na 8*8=64 sposoby ( jedna z 8 cyfr na pierwszym miejscu- oprócz zera i stojącej na ostatnim miejscu - i jedna z 8 na drugim), ponieważ są cztery różne od zera cyfry parzyste więc w tym przypadku mamy 4*64=256 liczb.

Z reguły dodawania wynka, że łącznie mamy 72+256 =328 liczb."

Nie rozumiem dlaczego ten człowiek nie wytłumaczył tego w bardziej przystępny sposób, dlaczego tak na około to robione jest. Pozatym tyle błędów z tym zadaniem widziałem prawie na każdym forum że aż krew zalewa mózg od ciśnienia...
piwo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:52
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: piwo »

"11. Ile jest liczb naturalnych od 1 do 1000 włącznie podzielnych przez 2 lub przez 3?

Rozwiązanie zadania 11 może być zapisane w podobny sposób. Wyjaśnienia (czy raczej
przypomnienia z I klasy) wymaga tylko to, że liczba jest podzielna przez 2 i przez 3 wtedy
i tylko wtedy, gdy jest podzielna przez 6. Mamy zatem 500 liczb podzielnych przez 2,
333 liczby podzielne przez 3 i 166 liczb podzielnych przez 6; ostateczna odpowiedź jest
zatem równa
500 + 333 − 166 = 667"

Nie potrafię zrozumieć tego człowieka. Wg mnie jest 300 liczb podzielnych przez 3 a nie 333.

9*10*3=270
19*3=27
3

Razem 300. Nie rozumiem jak on je pozliczał.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wszystkich liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach jest 648, nieparzystych jest 320,to pozostałe są parzyste
i jest ich \(648-320=328\).
Możesz rozważyć przypadki dla parzystej:
\(- - 0\;\;\;\;tu\;\;\;jest \;\;9*8 \;\;liczb\\--2\;\;lub\;\;--4\;\;lub\;\;--6\;\;lub\;\;--8\\takich\;jest\;8*8*4\)
Razem parzystych jest:
\(9*8+8*8*4=328\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(999:3=333\)
Największa liczba trzycyfrowa podzielna przez 3 to 999.
podzielna przez 6 to 996
\(996:6=166\)
podzielna przez 2 to 1000.
\(1000:2=500\)
Zliczamy te liczby:
\(333-166+500=667\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
piwo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:52
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: piwo »

dziękuję za pomoc ale chcę zauważyć, że nie jestem upośledzony.

Czy nie ma prostszej możliwości na zliczenie liczb parzystych metodą zastosowaną dla nieparzystych?
piwo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:52
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: piwo »

to znaczy że ten wzór to se mogę wszadzić... to wszystko liczycie jednym wzorem a dla parzystych innym. co za dziwactwo. dojdę do tego sam.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

powodzenia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
piwo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:52
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: piwo »

to że dla ciebie było to trudne nie znaczy że dla mnie też będzie. trochę czasu, nic wielkiego
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

wypiję za to...piwo :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ