Zadanie z prawdopobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mynigga
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 28 lut 2016, 17:20

Zadanie z prawdopobieństwa

Post autor: mynigga »

Ile jest różnych liczb cztero cyfrowych w których zapisie:
a) występują dwie ósemki i dwie liczby nieparzyste
b) występują dwie cyfry parzyste oraz dwie cyfry nieparzyste
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Zadanie z prawdopobieństwa

Post autor: Binio1 »

mynigga pisze:Ile jest różnych liczb cztero cyfrowych w których zapisie:
a) występują dwie ósemki i dwie liczby nieparzyste
Czyli ze zbioru liczb {0, 2, 4, 6, 8} wymieramy cyfry ze zwracaniem gdzie 8-ki będą stały w różnych miejscach.

\(1 \cdot 1 \cdot 4 \cdot 4 = 16\)
\(4 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 4 = 16\)
\(3 \cdot 4 \cdot 1 \cdot 1 = 12\)
\(1 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 1 = 16\)
\(1 \cdot 4 \cdot 1 \cdot 4 = 16\)
\(3 \cdot 1 \cdot 4 \cdot 1 = 12\)

Czyli w sumie mamy \(84\) takie liczby
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Zadanie z prawdopobieństwa

Post autor: Binio1 »

mynigga pisze:Ile jest różnych liczb cztero cyfrowych w których zapisie:
b) występują dwie cyfry parzyste oraz dwie cyfry nieparzyste
Z parzystą na początku jest:

I tu analogicznie pamiętając że jeżeli liczba parzysta jest na przedzie to nie może być zerem.

\(4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = 500\)
\(4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = 500\)
\(4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = 500\)
\(5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = 625\)
\(5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = 625\)
\(5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 = 625\)

Wynik to: \(3375\)
Awatar użytkownika
Register
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 mar 2015, 21:15
Płeć:

Re: Zadanie z prawdopobieństwa

Post autor: Register »

Binio1 pisze:
mynigga pisze:Ile jest różnych liczb cztero cyfrowych w których zapisie:
a) występują dwie ósemki i dwie liczby nieparzyste
Czyli ze zbioru liczb {0, 2, 4, 6, 8} wymieramy cyfry ze zwracaniem gdzie 8-ki będą stały w różnych miejscach.

\(1 \cdot 1 \cdot 4 \cdot 4 = 16\)
\(4 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 4 = 16\)
\(3 \cdot 4 \cdot 1 \cdot 1 = 12\)
\(1 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 1 = 16\)
\(1 \cdot 4 \cdot 1 \cdot 4 = 16\)
\(3 \cdot 1 \cdot 4 \cdot 1 = 12\)

Czyli w sumie mamy \(84\) takie liczby
No niestety, do bani to Twoje rozwiązanie.

mamy liczbę, w której są dwie ósemki i dwie cyfry nieparzyste,
mamy takie możliwości położenia ósemek 88xy, xy88, 8xy8, x88y, 8x8y, x8y8, czyli 6 sposobów,
teraz losujemy cyfry x, y spośród pięciu nieparzystych cyfr, czyli mamy 1*1*5*5 = 25 sposobów

ostatecznie 6*25 = 150 takich liczb
ODPOWIEDZ