Hej, mam problem z zadaniem związanym z rozkładem normalnym. Mam niedługo kolokwium, na którym bardzo prawdopodobne, że trafi się zadanie tego typu, więc bardzo bym prosił, by ktoś wyjaśnił mi krok po kroku, jak dojść do rozwiązania.
Treść:
Rozkład punktów z egzaminu jest w przybliżeniu normalny, ze średnią 72 punkty i odchyleniem standardowym 6 punktów. Egzaminator postanowił oblać 25% zdających. Ile punktów student potrzebuje, by zdać egzamin?
Dziękuję z góry.
Rozkład Normalny - wyjaśnienie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(P(X \le a) = P(U \le \frac{a-72}{6}) = \Phi( \frac{a-72}{6})\)
wartość wyrażenia \(\frac{a-72}{6}< 0\) więc z tablic rozkładu odczytujemy
\(\Phi(-u) = 1 - \Phi(u)\)= 1 - 0,75 = 0,25 = 25 %
Znaleziona wartość wynosi ok. 0,68 czyli \(\frac{a-72}{6}\) = -0,68 a stąd a = 67,92
Odp. Żeby zdać egzamin należy uzyskać co najmniej 68 punktów.
wartość wyrażenia \(\frac{a-72}{6}< 0\) więc z tablic rozkładu odczytujemy
\(\Phi(-u) = 1 - \Phi(u)\)= 1 - 0,75 = 0,25 = 25 %
Znaleziona wartość wynosi ok. 0,68 czyli \(\frac{a-72}{6}\) = -0,68 a stąd a = 67,92
Odp. Żeby zdać egzamin należy uzyskać co najmniej 68 punktów.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 mar 2017, 20:10
- Płeć:
Re: Rozkład Normalny - wyjaśnienie
Zgodnie z planem czas lotu z Warszawy do frankfurtu ma rozkład normalny o wartości oczekiwanej 90 min i odchyleniu 2
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozkład Normalny - wyjaśnienie
Co tu jeszcze wyjaśniać ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl