prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madziaaalenaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 24 lis 2014, 18:24
Podziękowania: 50 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo

Post autor: madziaaalenaaa »

Zad.1.
W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona. Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule są różnego koloru, jeśli losowanie odbywało się:
a) bez zwracania pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
b) ze zwracaniem pierwszej wylosowanej kuli do pudełka

Zad.2.
W pudełku znajdują się 4 losy wygrywające i 6 losów pustych. Losujemy kolejno, bez zwracania, dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch losów wygrywających
b) co najmniej jednego losu wygrywającego
Czy prawdopodobieństwa te ulegną zmianie, gdy wybierzemy od razu dwa losy (bez ustalania ich kolejności)? Wykonaj odpowiednie obliczenia.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Binio1 »

madziaaalenaaa pisze:Zad.1.
W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona. Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule są różnego koloru, jeśli losowanie odbywało się:
a) bez zwracania pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
\(\Omega = 10 \cdot 9 = 90\)
\(A' = (5 \cdot 4) + (4 \cdot 3) = 32\)

\(P(A) = 1 - P(A') = 1 - \frac{32}{90} = \frac{58}{90} = \frac{29}{45}\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2016, 19:14 przez Binio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Binio1 »

madziaaalenaaa pisze:Zad.1.
W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona. Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule są różnego koloru, jeśli losowanie odbywało się:
b) ze zwracaniem pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
\(\Omega = 10 \cdot 10 = 100\)
\(A' = (5 \cdot 5) + (4 \cdot 4) = 41\)
\(A = 100 - 41 = 59\)

\(P(A) = \frac{59}{100}\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2016, 19:29 przez Binio1, łącznie zmieniany 2 razy.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Binio1 »

madziaaalenaaa pisze: Zad.2.
W pudełku znajdują się 4 losy wygrywające i 6 losów pustych. Losujemy kolejno, bez zwracania, dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch losów wygrywających
\(\Omega = 10 \cdot 9 = 90\)
\(A = 4 \cdot 3 = 12\)

\(P(A) = \frac{12}{90} = \frac{6}{45}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Binio1 »

madziaaalenaaa pisze:Zad.2.
W pudełku znajdują się 4 losy wygrywające i 6 losów pustych. Losujemy kolejno, bez zwracania, dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
b) co najmniej jednego losu wygrywającego
\(\Omega = 10 \cdot 9 = 90\)
\(A' = 6 \cdot 5 = 30\)

\(P(A) = 1 - P(A') = 1 - \frac{30}{90} = 1 - \frac{1}{3} = \frac{2}{3}\)
tylkojedynka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 462
Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 203 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: tylkojedynka »

Binio1 pisze:
madziaaalenaaa pisze:Zad.1.
W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona. Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule są różnego koloru, jeśli losowanie odbywało się:
b) ze zwracaniem pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
\(\Omega = 10 \cdot 10 = 100\)
\(A' = (5 \cdot 4) + (4 \cdot 3) = 32\)
\(A = 90 - 32 = 58\)

\(P(A) = \frac{58}{100} = \frac{29}{50}\)
raczej będzie:
\(A' = (5 \cdot 5) + (4 \cdot 4) = 41\)
\(A = 100 - 41 = 56\)

\(P(A) = \frac{59}{100}\)
ładnie to widać przy rozwiązaniu metodą drzewa
miki1099
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 mar 2018, 19:05
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: miki1099 »

tylkojedynka pisze:
Binio1 pisze:
madziaaalenaaa pisze:Zad.1.
W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona. Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule są różnego koloru, jeśli losowanie odbywało się:
b) ze zwracaniem pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
\(\Omega = 10 \cdot 10 = 100\)
\(A' = (5 \cdot 4) + (4 \cdot 3) = 32\)
\(A = 90 - 32 = 58\)

\(P(A) = \frac{58}{100} = \frac{29}{50}\)
raczej będzie:
\(A' = (5 \cdot 5) + (4 \cdot 4) = 41\)
\(A = 100 - 41 = 56\)

\(P(A) = \frac{59}{100}\)
ładnie to widać przy rozwiązaniu metodą drzewa
\(A' = (5 \cdot 5) + (4 \cdot 4) + 1 = 42\) zieloną można wylosować 2 razy bo zwracamy ją ;)
\(A = 100 - 42 = 58\)
\(P(A) = \frac{58}{100} = \frac{29}{50}\)
ODPOWIEDZ