Podzielność liczb przez 4 lub 10 lub 7

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Podzielność liczb przez 4 lub 10 lub 7

Post autor: Januszgolenia »

Ile jest liczb w zbiorze {1,2,3,.....2015}, które są podzielne przez 4 lub przez 10 lub przez 7?
Odpowiedź w zbiorze jest 806 a mnie wychodzi 849.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

A - liczby podzielne przez 4
B - liczby podzielne przez 10
C - liczby podzielne przez 7


\(\overline{\overline{A}}=503\\
\overline{\overline{B}}=201\\
\overline{\overline{C}}=287\)



\(\overline{\overline{A\cap B}}=100\\
\overline{\overline{A\cap C}}=71\\
\overline{\overline{B\cap C}}=28\)


\(\overline{\overline{A\cap B\cap C}}=14\)

\(\overline{\overline{A\cup B\cup C}}=503+201+287-100-71-28+14=806\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
shreder221
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 lis 2015, 15:11
Płeć:

Post autor: shreder221 »

Dlaczego 50 i 14??
\(2015/4/10=50,375 \approx 50\)
\(2015/4/10/7=7,1... \approx 7\) Jak robię identyczne działania z 4 i 7 ,7 i 10 orz innymi w poprzednich podpunktach to wychodziło a tutaj jest 2x za małe
cleanteastwood
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 lis 2017, 16:34
Płeć:

Re: Podzielność liczb przez 4 lub 10 lub 7

Post autor: cleanteastwood »

Ponieważ liczysz NWD dla każdej pary/trójki liczb, a nie po prostu mnożysz je przez siebie.
ODPOWIEDZ