Ilość liczb
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Ilość liczb
Oblicz, ile jest liczb dwunastocyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr 1,2,3 i takich, że każde dwie sąsiednie cyfry różnią się o 1.
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Ilość liczb
gonzalo2096 pisze:Oblicz, ile jest liczb dwunastocyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr 1,2,3 i takich, że każde dwie sąsiednie cyfry różnią się o 1.
Re: Ilość liczb
Takie liczby mogą rozpoczynać się od 1, 2 lub 3. Musisz rozważyć każdy przypadek. Metodą drzewka rozrysuj kilka (ok. cztery do ośmiu) kroków.
Zauważysz że dla 1 i 3 na pierwszym miejscu, dwójki pojawiają się na miejscach parzystych. W ten sposób dla 1 lub 3 na pierwszym miejscu, pozycję pierwszą i wszystkie parzyste masz już zajęte. Zostało 5 pozycji do obsadzenia (3,5,7,9,11). Każdą z nich możesz obsadzić na 2 sposoby, jedynką lub trójką, (spójrz na drzewko, które zrobiłeś). Więc dla jedynki na pierwszym miejscu masz \({2}^{5}\) możliwości wyboru cyfry (reguła mnożenia). Tyle samo jest dla trójki na pierwszym miejscu. Łącznie dla 1 lub 3 na pierwszym miejscu masz 25 (dla jedynki na pierwszym miejscu) + \({2}^{5}\) (dla trójki na pierwszym miejscu), czyli \( {{}{2}^{5}+{2}^{5}=2*{2}^{5}={2}^{6}=128}\) możliwości.
Teraz rozpatrzmy przypadek, w którym dwójka stoi na pierwszym miejscu. Jak wynika z drzewka dwójki występują na nieparzystych pozycjach. Po wpisaniu dwójek zostało nam 6 pozycji do obsadzenia (2,4,6,8,10,12). Każdą z nich możemy obsadzić na dwa sposoby (jedynką lub trójką). Mamy więc dla każdej pozycji 2 możliwości, dla sześciu pozycji mamy \( {2}^{6}=64\) możliwości (reguła mnożenia).
Dla 1 lub 3 na pierwszym miejscu mamy \( {2}^{6} \) możliwości, dla 2 na pierwszym miejscu mamy \( {2}^{6}\) możliwości. Łącznie mamy \({2}^{6}+{2}^{6}=2*{2}^{6}={2}^{7}= 128 \)możliwości.
Zauważysz że dla 1 i 3 na pierwszym miejscu, dwójki pojawiają się na miejscach parzystych. W ten sposób dla 1 lub 3 na pierwszym miejscu, pozycję pierwszą i wszystkie parzyste masz już zajęte. Zostało 5 pozycji do obsadzenia (3,5,7,9,11). Każdą z nich możesz obsadzić na 2 sposoby, jedynką lub trójką, (spójrz na drzewko, które zrobiłeś). Więc dla jedynki na pierwszym miejscu masz \({2}^{5}\) możliwości wyboru cyfry (reguła mnożenia). Tyle samo jest dla trójki na pierwszym miejscu. Łącznie dla 1 lub 3 na pierwszym miejscu masz 25 (dla jedynki na pierwszym miejscu) + \({2}^{5}\) (dla trójki na pierwszym miejscu), czyli \( {{}{2}^{5}+{2}^{5}=2*{2}^{5}={2}^{6}=128}\) możliwości.
Teraz rozpatrzmy przypadek, w którym dwójka stoi na pierwszym miejscu. Jak wynika z drzewka dwójki występują na nieparzystych pozycjach. Po wpisaniu dwójek zostało nam 6 pozycji do obsadzenia (2,4,6,8,10,12). Każdą z nich możemy obsadzić na dwa sposoby (jedynką lub trójką). Mamy więc dla każdej pozycji 2 możliwości, dla sześciu pozycji mamy \( {2}^{6}=64\) możliwości (reguła mnożenia).
Dla 1 lub 3 na pierwszym miejscu mamy \( {2}^{6} \) możliwości, dla 2 na pierwszym miejscu mamy \( {2}^{6}\) możliwości. Łącznie mamy \({2}^{6}+{2}^{6}=2*{2}^{6}={2}^{7}= 128 \)możliwości.