1) Ze zbioru Z={-1, 0, 1, 2, 3} losujemy kolejno bez zwracania współczynniki a, b, c funkcji f(x)=ax^2 + bx + c. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A- otrzymana funkcja jest malejąca w zbiorze liczb rzeczywistych
b) B- otrzymana funkcja jest malejąca w przedziale (-∞,-1) i rosnąca w przedziale (-1, ∞)
c) C- prosta o równaniu x=0 jest osią symetrii wykresu otrzymanej funkcji
2) Ze zbioru Z={-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4} losujemy liczbę a. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ciąg (1,5, a, 6) będzie ciągiem geometrycznym?
3) Ustal, ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych o sumie cyfr równej 3.
4) Oblicz, ile jest takich liczb naturalnych sześciocyfrowych, których iloczyn cyfr jest równy 6.
5) W urnie jest 15 kartek, ponumerowanych liczbami od 1 do 15. Wyciągamy 5 kartek bez zwracania. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo, że numer czwartej kartki jest liczbą podzielną przez 4 i jednocześnie numer piątej kartki jest liczbą podzielną przez 5.
Z góry wielkie dzięki
5 zadań z prawdopodobieństwa, Pomocy!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
a)
Musi to być funkcja liniowa o ujemnym współczynniku kierunkowym, czyli:
\(\begin{cases}a=0\\b=-1\end{cases}\\P(A)=\frac{1}{5}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{20}\)
b)
Musi być a>0 i p=-1
\(p=-\frac{b}{2a}=-1\\b=2a\\\begin{cases}a=1\\b=2\end{cases}\\P(B)=\frac{1}{5}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{20}\)
c)
Nie może to być funkcja stała (bo wtedy musiałoby być a=b=0), ale funkcja kwadratowa, której wykresem jest parabola o wierzchołku leżącym na osi OY
\(b=0\\P(C)=\frac{1}{5}\)
a)
Musi to być funkcja liniowa o ujemnym współczynniku kierunkowym, czyli:
\(\begin{cases}a=0\\b=-1\end{cases}\\P(A)=\frac{1}{5}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{20}\)
b)
Musi być a>0 i p=-1
\(p=-\frac{b}{2a}=-1\\b=2a\\\begin{cases}a=1\\b=2\end{cases}\\P(B)=\frac{1}{5}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{20}\)
c)
Nie może to być funkcja stała (bo wtedy musiałoby być a=b=0), ale funkcja kwadratowa, której wykresem jest parabola o wierzchołku leżącym na osi OY
\(b=0\\P(C)=\frac{1}{5}\)
4.
- liczbę zapisujemy przy pomocy jednej szóstki i pięciu jedynek- szóstkę można ustawić na jednym z sześciu miejsc - 6 możliwości
- liczbę zapisujemy przy pomocy jednej dwójki, jednej trójki i czterech jedynek - mamy 6 możliwości ustawienia dwójki i 5 możliwości ustawienia trójki - \(6\cdot5=30\) możliwości
Razem jest 36 takich liczb
- liczbę zapisujemy przy pomocy jednej szóstki i pięciu jedynek- szóstkę można ustawić na jednym z sześciu miejsc - 6 możliwości
- liczbę zapisujemy przy pomocy jednej dwójki, jednej trójki i czterech jedynek - mamy 6 możliwości ustawienia dwójki i 5 możliwości ustawienia trójki - \(6\cdot5=30\) możliwości
Razem jest 36 takich liczb
A może jest 10 takich liczb? Bo dochodzi przypadek - pierwsza cyfra to 1 i jedna z trzech to 2 i dwa zera, co daje trzy możliwości.irena pisze: ↑27 mar 2015, 18:18 3.
Może być:
- 3000 - 1 możliwość
- pierwsza cyfra to 2 i jedna z trzech to 1 i 2 zera - jedynkę ustawiamy na jednym z trzech miejsc - 3 możliwości
- pierwsza cyfra to 1 i jedna cyfra to 0 i dwie pozostałe to 1 - zero ustawiamy na jednym z trzech miejsc - 3 możliwości
Razem- 7 takich liczb
- Jerry
- Expert
- Posty: 3525
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1930 razy
Re:
Masz raję, archeolożkoHala pisze: ↑09 kwie 2021, 10:46A może jest 10 takich liczb? Bo dochodzi przypadek - pierwsza cyfra to 1 i jedna z trzech to 2 i dwa zera, co daje trzy możliwości.irena pisze: ↑27 mar 2015, 18:18 3.
Może być:
- 3000 - 1 możliwość
- pierwsza cyfra to 2 i jedna z trzech to 1 i 2 zera - jedynkę ustawiamy na jednym z trzech miejsc - 3 możliwości
- pierwsza cyfra to 1 i jedna cyfra to 0 i dwie pozostałe to 1 - zero ustawiamy na jednym z trzech miejsc - 3 możliwości
Razem- 7 takich liczb
Pozdrawiam