Zadania różne z kombinatoryki.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadania różne z kombinatoryki.
Proszę o rozwiązane kilku zadań z wyjaśnieniem gdyż niektórych nie znalazłem w internecie albo nie rozumiałem znalezionego rozwiązania.
1.Ile jest liczb 5-cyfrowych, w których zapisie 0 występuje 5 razy.a pozostałe cyfry są nieparzyste? Odp.2626
Mi wychodzi 2625.
2.Piętnaście osób trzeba podzielić na trzy grupy, po pięć w każdej grupie. Na ile sposobów można to zrobić, jeśli uporządkowanie w grupie nie ma znaczenia oraz:
a)Kolejność jest istotna? Odp.672672 Tutaj trzeba liczyć z wariacji czy kombinacji bo mimo iż rozumiem zapis (15 nad 5)*10 nad 5) to nie wychodzi.
b)Kolejność jest nie istotna. Odp ta sama tylko podzielona przez 3! które nie wiem skąd się wzięło.
3.Za zbioru licz {1,2,3..15} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych wyników losowania, tak aby:
d) iloczyn obu był podzielny przez 8. Odp.23
4.Za zbioru licz {1,2,3..11} losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwych wyników losowania, tak aby:
c)iloczyn wylosowanych był parzysty. Odp: 145
d)iloczyn wylosowanych był podzielny przez 10. Odp: 71
Z góry dziękuję.
1.Ile jest liczb 5-cyfrowych, w których zapisie 0 występuje 5 razy.a pozostałe cyfry są nieparzyste? Odp.2626
Mi wychodzi 2625.
2.Piętnaście osób trzeba podzielić na trzy grupy, po pięć w każdej grupie. Na ile sposobów można to zrobić, jeśli uporządkowanie w grupie nie ma znaczenia oraz:
a)Kolejność jest istotna? Odp.672672 Tutaj trzeba liczyć z wariacji czy kombinacji bo mimo iż rozumiem zapis (15 nad 5)*10 nad 5) to nie wychodzi.
b)Kolejność jest nie istotna. Odp ta sama tylko podzielona przez 3! które nie wiem skąd się wzięło.
3.Za zbioru licz {1,2,3..15} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych wyników losowania, tak aby:
d) iloczyn obu był podzielny przez 8. Odp.23
4.Za zbioru licz {1,2,3..11} losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwych wyników losowania, tak aby:
c)iloczyn wylosowanych był parzysty. Odp: 145
d)iloczyn wylosowanych był podzielny przez 10. Odp: 71
Z góry dziękuję.
4.a)
Wszystkich możliwości losowania jest
\({11\choose3}=\frac{11\cdot10\cdot9}{2\cdot3}=165\)
Iloczyn liczb jest nieparzysty, jeśli wszystkie trzy są nieparzyste.
Takich trójek jest
\({6\choose3}=\frac{6\cdot5\cdot4}{2\cdot3}=20\)
Iloczyn wylosowanych liczb jest parzysty w
\(165-20=145\)
przypadkach
Wszystkich możliwości losowania jest
\({11\choose3}=\frac{11\cdot10\cdot9}{2\cdot3}=165\)
Iloczyn liczb jest nieparzysty, jeśli wszystkie trzy są nieparzyste.
Takich trójek jest
\({6\choose3}=\frac{6\cdot5\cdot4}{2\cdot3}=20\)
Iloczyn wylosowanych liczb jest parzysty w
\(165-20=145\)
przypadkach
b)
Iloczyn trzech licz jest podzielny przez 10, jeśli
- jedną z liczb jest 10 (wybieramy dwie pozostałe z dziesięciu)
Takich trójek jest
\({10\choose2}=\frac{10\cdot9}{2}=45\)
- żadną z nich nie jest 10, ale jedną z nich jest 5 i obie parzyste (wybieramy 2 z 4, bo bez 10)lub jedna parzysta i jedna nieparzysta (wybieramy jedną z 4 parzystych- bo bez 10 i jedną z 5 nieparzystych- bo bez 5)
Takich trójek jest
\({4\choose2}+4\cdot5=\frac{4\cdot3}{2}+20=6+20=26\)
Iloczyn jest podzielny przez 10 w
\(45+26=71\)
przypadkach
Iloczyn trzech licz jest podzielny przez 10, jeśli
- jedną z liczb jest 10 (wybieramy dwie pozostałe z dziesięciu)
Takich trójek jest
\({10\choose2}=\frac{10\cdot9}{2}=45\)
- żadną z nich nie jest 10, ale jedną z nich jest 5 i obie parzyste (wybieramy 2 z 4, bo bez 10)lub jedna parzysta i jedna nieparzysta (wybieramy jedną z 4 parzystych- bo bez 10 i jedną z 5 nieparzystych- bo bez 5)
Takich trójek jest
\({4\choose2}+4\cdot5=\frac{4\cdot3}{2}+20=6+20=26\)
Iloczyn jest podzielny przez 10 w
\(45+26=71\)
przypadkach
1.
Cyfra zero nie może być na pierwszym miejscu.
Wybieramy więc 5 miejsc z siedmiu dla postawienia zer.
\({7\choose5}=\frac{7\cdot6}{2}=21\)
Na pozostałych trzech miejscach można wstawić każdą z pięciu cyfr nieparzystych
\(5^3=125\)
Takich liczb jest więc
\(21\cdot125=2625\)
Może pomyłka w odpowiedzi? Zdarza się...
Cyfra zero nie może być na pierwszym miejscu.
Wybieramy więc 5 miejsc z siedmiu dla postawienia zer.
\({7\choose5}=\frac{7\cdot6}{2}=21\)
Na pozostałych trzech miejscach można wstawić każdą z pięciu cyfr nieparzystych
\(5^3=125\)
Takich liczb jest więc
\(21\cdot125=2625\)
Może pomyłka w odpowiedzi? Zdarza się...
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re:
Właśnie chodzi o to, że w odpowiedziach mają w a) \({15 \choose 5} \cdot { 10\choose 5} \cdot 1\)Galen pisze:Zad.2
Wybierasz 5 z 15 osób i 5 z 10 osób i trzecia piątka jest jedna,ale te 3 piątki możesz uporządkować na 3! sposobów
i wszystko dzielisz przez 3!.Dostaniesz podaną odpowiedź.
b)
Kolejność nie jest istotna,czyli odrzucasz porządkowanie na 3! sposobów.
a w b) \(\frac{{15 \choose 5} \cdot { 10\choose 5} \cdot 1}{3!}\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
To jest niekompletny opis rozwiązania...To był komentarz do odpowiedzi podanej przez Autora pytania...
Powinno być:
a)
Wybierasz 5 z piętnastu osób,następnie 5 z dziesięciu osób,a trzecia piątka to te osoby,które pozostały.Trzy grupy numerujemy,więc można je uporządkować na 3! sposobów.Te piątki mogą się dublować,więc dzielimy wszystko przez 3!.
\(\frac{ {15 \choose 5} \cdot { 10\choose 5} \cdot 1 \cdot 3! }{3!}= { 15\choose 5} \cdot { 10\choose 5}\)
b)
Tu tylko nie ma porządkowania na 3! sposobów w liczniku (bo kolejność nie jest istotna),reszta bez zmian.
\(\frac{ {15 \choose 5} \cdot { 10\choose 5} }{3!}\)
Powinno być:
a)
Wybierasz 5 z piętnastu osób,następnie 5 z dziesięciu osób,a trzecia piątka to te osoby,które pozostały.Trzy grupy numerujemy,więc można je uporządkować na 3! sposobów.Te piątki mogą się dublować,więc dzielimy wszystko przez 3!.
\(\frac{ {15 \choose 5} \cdot { 10\choose 5} \cdot 1 \cdot 3! }{3!}= { 15\choose 5} \cdot { 10\choose 5}\)
b)
Tu tylko nie ma porządkowania na 3! sposobów w liczniku (bo kolejność nie jest istotna),reszta bez zmian.
\(\frac{ {15 \choose 5} \cdot { 10\choose 5} }{3!}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re:
Jak te piątki mogą się dublować? Wybieramy wszystko na dwumianach newtona więc wydaje się wszystko w porządkuGalen pisze:Te piątki mogą się dublować,więc dzielimy wszystko przez 3!.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Grupa osób w pierwszej piątce może być z numerem 2,albo z numerem trzy.Analogicznie jest z grupa 2,ona może być trzecią lub czwartą...itd.
To jest przykład zadania,w którym symbol Newtona dzielisz przez k!,gdzie k jest liczbą grup tworzonych z jakiegoś zbioru
i kolejność tych grup jest istotna.
To jest przykład zadania,w którym symbol Newtona dzielisz przez k!,gdzie k jest liczbą grup tworzonych z jakiegoś zbioru
i kolejność tych grup jest istotna.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.