Bardzo proszę o pomoc: statystyka i prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zakochana
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 31 paź 2009, 17:46

Bardzo proszę o pomoc: statystyka i prawdopodobieństwo

Post autor: Zakochana »

Oto te zadania:
1.Rzucono 3 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że orzeł wypadł co najmniej jeden raz?
2.Rzucono dwa razy kostką sześcienną do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwa razy wypadła parzysta liczba oczek?
3. Darek miał w I semestrze z matematyki oceny: 2, 2, 4, 4, 5, 3, 3. Jaka jest średnia arytmetyczna tych ocen z dokładnością do 0,01
4. Spośród liczb 1,2, 3, ..., 2010 wylosowano jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez 5 lub 11?
5. Marek miał w I semestrze z matematyki oceny: 2, 2, 4, 4, 5, 3, 3. Średnia ważona, jeśli waga każdej oceny z czterech początkowych ocen wynosiła 0,1, a waga każdej z trzech ostatnich 0,2 jest równa:
6. Wśród danych liczb: 1,1,1,13,4,4,5,5,5,6,6,7. Która jest dominantą?
7.Rzucono kostką do gry i monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucono reszkę i co najwyżej 5 oczek?
8. Tabela przedstawia odpowiedzi pewnej grupy osób na pytanie, ile czytają czasopism:
liczba osób 5 15 25 25 15 5
liczba czasopism 0 1 2 3 4 5
Co jest medianą a co dominantą?
9. Z tali 24 kart wylosowano jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowano kiera lub asa?
10.Średnia zarobków w pewnej firmie liczącej 21 pracowników wynosiła 3000 zł. Przyjęto nowego pracownika i wtedy średnia wynosiła 3030 zł. Ile zarabia nowy pracownik?
11. Rzucono 4 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo że reszka wypadła co najmniej jeden raz?
12. Rzucono dwa razy kostką sześcienną do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo że dwa razy wypadło co najmniej 5 oczek?
13. Tabela przedstawia wyniki ankiety przeprowadzonej wśród kilkunastu rodzin, które odpowiadały na pytanie ile mają dzieci:
Liczba małżeństw 4 7 5 1
liczba dzieci 1 2 3 4
Jaka jest średnia liczba dzieci przypadających na jedną rodzinę z dokładnością do części dziesiętnych?
14.Spośród liczb 20,21,22,23,....,40 wylosowano jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo że jest to liczba podzielna przez 4?
15. Zawodnik za występ w jeździe figurowej na lodzie otrzymał od sędziów średnią liczbę punktów: za wartość techniczną programu 4,8, za wykonanie 5, za oryginalność 5,2. Waga każdej oceny wynosi odpowiednio 0,4; 0,5; 0,1. Ogólna nota zawodnika to średnia ważona otrzymanych ocen. Jaką zawodnik otrzymał notę?
16. Wśród danych liczb: 1,1,1,1,3,4,4,5,5,5,6,6,7. Która jest medianą?
17. Rzucono kostką do gry i dwiema monetami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucono dokładnie jednego orła i 6 oczek na kostce?
18. Wszystkkich liczb dwucyfrowych, których obie cyfry są mniejsze od 6 jest:
19. Z tali 52 kart wylosowano jedna kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowano pika lub króla?
20. Zdarzenia A i B zawarte w zbiorze <omega> spełniają warunki: P(A)=2/5, P(B)=3/5, AcB . Ile będzie się równało P(AuB0)?
`````````````````````````````````````````````````````````
1. Średnia arytmetyczna danych 2,7,0,0,x jest równa 3. Wyznacz liczbę x
2. Oblicz średnią ocen klas pierwszych w pewnym liceum na I semestr jeśli wiadomo że klasy 1a i 1b miały średnią ocen 3,4, klasa 1c 3,8 a klasy 1d i 1e 3,5
3. Oblicz medianę danych 0,2,4,4,5,6,7,7,7,8,9,9
4. Oblicz medianę danych przedstawionych w tabeli
wartosc 0 1 2 3 4 5
liczebnosc 4 4 2 1 1 3
5. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek równej 7
6. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek równego 25
7. A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze <omega> takimi że P(A)=0,8 i P(B)=0,4. Sprawdź czy zdarzenia Ai B mogą się wyłączać.
8. A i B są zdarzeniami zawartymi z zbiorze <omega> takimi że P(A)=2/13, P(B)=7/13 i P(AuB)=1/2. Oblicz prawdopodbieństwo iloczynu tych zdarzeń.
9. Rzucamy dwiema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodbieństwo że wyrzucimy co najmniej jednego orła.
10. Rzucamy trzema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodbieństwo że wyrzucimy co najmniej jednego orła.
11. Ze zbioru liczb trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodbienstwo ze wybierzemy liczbe podzielna przez 120
12. A i B sa zdarzeniami losowymi takimi że BcA P(A)=0,8 P(B)=0,5. Oblicz P(AuB)
13. A i B są zdarzeniami losowymi takimi że BcA, P(A)=0,9 i P(B)=0,6. Oblicz P(A/B)
14. Ze zbioru liczb dwucyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodbienstwo ze wybierzemy liczbe podzielna przez 11
15. Bartek rzucal kostka do gry i otrzymal 7 razy 6 oczek, 4 razy 5 oczek, 6 razy 4 oczka , 8 razy 2 oczka i 5 razy 1 oczko. Oblicz średnia liczb wyrzucanych przez Bartka oczek.


Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań i z góry dziękuje za pomoc.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
A'- orzeł nie wypadł ani razu
\(A'= \left\{RRR \right\} \\P(A')=\frac{1}{2^3}=\frac{1}{8}\\P(A)=1-P(A')=1-\frac{1}{8}=\frac{7}{8}\)

2.
\(P(A)=\frac{3^2}{6^2}=\frac{1}{4}\)

3.
\(\frac{2\cdot2+2\cdot4+5+2\cdot3}{7}=\frac{23}{7}\approx3,29\)

4.
2010:5=402
2010:11=182,(72)
2010:55=36,(54)

Wśród tych liczb jest 402 podzielnych przez 5, 182 podzielne przez11 i 36 podzielnych przez 5 i przez 11.
A- wylosowano liczbę podzielna przez 5
B- wylosowano liczbę podzielną przez 11
\(A \cap B\)- wylosowano liczbe podzielna przez 5 i przez 11

\(A \cup B\)- wylosowana liczba dzieli sie przez 5 lub przez 11

\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\P(A \cup B)=\frac{402}{2010}+\frac{182}{2010}-\frac{36}{2010}=\frac{548}{2010}=\frac{274}{2010}\)

5.
\(0,1\cdot(2\cdot2+2\cdot4)+0,2(5+2\cdot3)=3,4\)

6.
Myślę, że w środku są liczby 1,3, a nie liczba 13.
Najwięcej w tym ciągu jest jedynek, więc dominanta jest równa 1.

7.
\(A= \left\{R1,R2,R3,R4,R5 \right\} \\ \overline{\overline{A}} =5\\ \overline{\overline{\Omega}} =6\cdot2=12\\P(A)=\frac{5}{12}\)

8.
Są dwie dominanty: 2 i 3.
Jest tu 90 liczb. Mediana to będzie średnia między 45-tą i 46-tą liczbą. Mediana jest równa \(\frac{3+4}{2}=3,5\)

9.
A- wylosowano kiera \(P(A)=\frac{1}{4}\)
B- wylosowano asa \(P(B)=\frac{4}{24}=\frac{1}{6}\)
\(A \cap B\)- wylosowano asa kier \(P(A \cap B)=\frac{1}{24}\)

\(A \cup B\)- wylosowano kiera lub asa

\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)=\frac{1}{4}+\frac{1}{6}-\frac{1}{24}=\frac{9}{24}=\frac{3}{8}\)

10.
x- zarobek nowego pracownika
\(\frac{21\cdot3000+x}{22}=3030\\63000+x=66660\\x=3660\)

11.
A'- nie wypadła reszka
\(A'= \left\{OOOO \right\} \\P(A')=\frac{1}{2^4}=\frac{1}{16}\\P(A)=1-\frac{1}{16}=\frac{15}{16}\)

12.
\(A= \left\{55,56,65,66 \right\} \\ \overline{\overline{A}} =4\\ \overline{\overline{\Omega}} =6^2=36\\P(A)=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}\)

13.
\(\frac{4\cdot1+7\cdot2+5\cdot3+1\cdot4}{17}=\frac{37}{17}\approx2,2\)

14.
Tu jest 21 liczb, wsród nich 6 podzielnych przez 4
\(P(A)=\frac{6}{21}=\frac{2}{7}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

15.
\(4,8\cdot0,4+5\cdot0,5+5,2\cdot0,1=4,94\)

16.
Jest tu 13 liczb. Medianą (czyli środkową) jest więc siódma liczba, czyli 4.

17.
\(A= \left\{6OR,6RO \right\} \\ \overline{\overline{A}} =2\\ \overline{\overline{\Omega}} =6\cdot2^2=24\\P(A)=\frac{2}{24}=\frac{1}{12}\)

18.
Na miejscu dziesiątek może być cyfra od 1 do 5, na miejscu jedności od 0 do 5.
Takich liczb jest \(5\cdot6=30\)

19.
A- wylosowano pika \(P(A)=\frac{1}{4}\)
B- wylosowano króla \(P(B)=\frac{4}{52}=\frac{1}{13}\)
\(A \cap B\)- wylosowano króla pik \(P(A \cap B)=\frac{1}{52}\)

\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)=\frac{1}{4}+\frac{1}{13}-\frac{1}{52}=\frac{16}{52}=\frac{4}{13}\)

20.
Jeśli \(A \subset B\), to \(A \cup B=B\)

\(P(A \cup B)=P(B)=\frac{3}{5}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

II część
1.
\(\frac{2+7+0+0+x}{5}=3\\\frac{x+9}{5}=3\\x+9=15\\x=6\)

2.
\(\frac{2\cdot3,4+3,8+2\cdot3,5}{5}=\frac{17,6}{5}=3,52\)

3.
Jest 12 liczb ustawionych w porządku niemalejącym. Mediana (środkowa) to średnia pomiędzy szóstą i siódmą liczbą, czyli w tym wypadku:
\(\frac{6+7}{2}=\frac{13}{2}6,5\)

4.
Tu jest piętnaście liczb ustawionych w porządku niemalejącym. Medianą będzie więc ósma liczba, czyli 1.

5.
\(A= \left\{16,25,34,43,52,61 \right\} \\ \overline{\overline{A}} =6\\P(A)=\frac{6}{36}=\frac{1}{6}\)

6.
\(A= \left\{55 \right\} \\P(A)=\frac{1}{36}\)

7.
\(P(A)+P(B)=0,8+0,4=1,2>1\)
Zdarzenia A i B nie mogą się wykluczać (nie są rozłączne).

8.
\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\P(A \cap B)=P(A)+P(B)-P(A \cup B)\\P(A \cap B)=\frac{2}{13}+\frac{7}{13}-\frac{1}{2}=\frac{18}{26}-\frac{13}{26}=\frac{5}{26}\)

9.
A'- nie wyrzucono orła ani razu
\(A'= \left\{RR \right\} \\P(A')=\frac{1}{4}\\P(A)=1-P(A')\\P(A)=\frac{3}{4}\)

10.
Patrz zad. 1. w I części. rozwiązanie identyczne

11.
Wszystkich liczb trzycyfrowych jest 900. Wśród nich jest 8 liczb podzielnych przez 120.

\(P(A)=\frac{8}{900}=\frac{2}{225}\)

12.
\(B \subset A \Rightarrow A \cup B=A\\P(A \cup B)=P(A)=0,8\)

13.
\(B \subset A\\(A=B \cup (A \setminus B)) \wedge (A \cap (A \setminus B)= \emptyset )\\P(A)=P(B)+P(A \setminus B)\\P(A \setminus B)=P(A)-P(B)=0,9-0,6=0,3\)

14.
Liczb dwucyfrowych jest 90. Wśród nich jest 9 liczb podzielnych przez 11
\(P(A)=\frac{9}{90}=\frac{1}{10}\)

15.
\(\frac{7\cdot6+4\cdot5+6\cdot4+8\cdot2+5\cdot1}{30}=\frac{107}{30}\approx3,57\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

P. S. Staraj się nie wrzucać naraz aż tylu zadań. Wrzucaj tylko te, z którymi masz problem. Bo z taką ilością zadań naraz nie zawsze jest czas rozwiązać wszystkie. I nie ma możliwości wytłumaczenia problemu.
ODPOWIEDZ