Rachunek prawdopodobieństwa - mała pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janekj
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 10 lis 2008, 15:23

Rachunek prawdopodobieństwa - mała pomoc

Post autor: janekj »

Mam pytanie w kwestii sposobu rozwiązania zadania o następującej treści:

W urnie jest pewna liczba kul białych i pewna liczba kul czarnych - razem 9 kul. Ile jest kul białych w urnie, jeśli wiadomo, że przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul z tej urny prawdopodobieństwo otrzymania kul tego samego koloru jest równe prawdopodobieństwu otrzymania kul różnych kolorów?

Dotarłem do miejsca: //po rozłożeniu sobie kombinacji 'na' drzewku

\(\frac{C^2_{x}+C^2_{9-x}}{C^2_{9}}=\frac{C^1_{x}*C^1_{9-x}}{C^2_{9}\)

w którym wiem, że wynikiem ma być: 3 lub 6

Jestem tutaj:

\(\frac{\frac{x!}{2!*(x-2)!}+\frac{(9-x)!}{2!*((9-x)-2)!}}{C^2_9}=\frac{x(9-x)}{36(tj. C^2_9)}\)

Czy ktoś mógłby wspomóc mnie radą co do ciągu dalszego? Nie ogarniam obliczeń, zdaje się
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

\(\frac{x!}{(x-2)!}=x(x-1)\), podobnie \(\frac{(9-x)!}{((9-x)-2)!}=(9-x)(8-x)\)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

http://www.zadania.info/2527006
Generalnie warto zapamiętać, że \({n\choose 2}=\frac{n(n-1)}{2}\)
janekj
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 10 lis 2008, 15:23

Post autor: janekj »

Dzięki bardzo za pomoc i radę.
ODPOWIEDZ