maturalne z zestawu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maturalne z zestawu
rzucamy raz trzema kostkami do gry. Jakie jest prawd. ze na żadnej kostce nie wypadną cztery oczka lub na wszystkich kostkach wypadnie ta sama liczba oczek?
Wszystkich wyników jest tutaj \(6^3=216\).
Jeśli odrzucimy te wyniki, w których występuje "4", to pozostaje nam \(5^3=125\) możliwości. Wśród nich są wyniki: {111, 222, 333, 555, 666}.
Możliwości, że na wszystkich kostkach wypadnie ta sama liczba oczek mamy 6.
A- zdarzenie "na żadnej kostce nie wypadną 4 oczka" \(P(A) =\frac{125}{216}\)
B- "na wszystkich kostkach wypadnie ta sama liczba oczek" \(P(B)=\frac{6}{216}\)
\(A\cap\ B\) - "na każdej kostce wypadnie ta sama, różna od 4 liczba oczek"
Mamy tutaj 5 wyników, więc \(P(A\cap\ B)=\frac{5}{216}\)
\(P(A\cup\ B)=P(A)+P(B)-P(A\cap\ B)=\frac{125}{216}+\frac{6}{216}-\frac{5}{216}=\frac{126}{216}=\frac{7}{12}\)
Jeśli odrzucimy te wyniki, w których występuje "4", to pozostaje nam \(5^3=125\) możliwości. Wśród nich są wyniki: {111, 222, 333, 555, 666}.
Możliwości, że na wszystkich kostkach wypadnie ta sama liczba oczek mamy 6.
A- zdarzenie "na żadnej kostce nie wypadną 4 oczka" \(P(A) =\frac{125}{216}\)
B- "na wszystkich kostkach wypadnie ta sama liczba oczek" \(P(B)=\frac{6}{216}\)
\(A\cap\ B\) - "na każdej kostce wypadnie ta sama, różna od 4 liczba oczek"
Mamy tutaj 5 wyników, więc \(P(A\cap\ B)=\frac{5}{216}\)
\(P(A\cup\ B)=P(A)+P(B)-P(A\cap\ B)=\frac{125}{216}+\frac{6}{216}-\frac{5}{216}=\frac{126}{216}=\frac{7}{12}\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: maturalne z zestawu
bo są tylko takie możliwości:
\(\{111,222,333,555,666\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: maturalne z zestawu
Dlaczego to musimy odrzucić skoro w treści jest że na wszystkich kostkach ma wypaść ta sama liczba oczek ?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: maturalne z zestawu
co odrzucić?Amtematiksonn pisze: ↑30 mar 2020, 17:29 Dlaczego to musimy odrzucić skoro w treści jest że na wszystkich kostkach ma wypaść ta sama liczba oczek ?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: maturalne z zestawu
to wynika ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy
zdarzenia z części wspólnej są zarówno w A jak i w B, więc biorąc sumę tych zdarzeń dodajemy część wspólną dwa razy, dlatego musimy ją odjąć
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: