rzucamy trzema symetrycznymi monetami. oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia a) dokładnie jednej b) reszki dokładnie dwóch reszek.
rzucamy trzema symetrycznymi monetami. oblicz prawdopodo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 paź 2012, 20:35
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: rzucamy trzema symetrycznymi monetami. oblicz prawdopodo
p - (sukces) prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki w pojedynczej próbie: \(p=0.5\)
q- (porażka) prawdopodobieństwo wyrzucenia orła w pojedyńczej próbie: \(q=0.5\)
k- liczba prób zakończonych sukcesem \(k=1\)
n- liczba wszystkich prób \(n=3\)
A- wyrzucenie dokładnie jednej reszki w 3 rzutach
\(P(A)= {n \choose k }p^kq^{n-k}= { 3\choose 1} (0.5)^1 \cdot (0.5)^2=3 \cdot \frac{1}{8}= \frac{3}{8}\)
q- (porażka) prawdopodobieństwo wyrzucenia orła w pojedyńczej próbie: \(q=0.5\)
k- liczba prób zakończonych sukcesem \(k=1\)
n- liczba wszystkich prób \(n=3\)
A- wyrzucenie dokładnie jednej reszki w 3 rzutach
\(P(A)= {n \choose k }p^kq^{n-k}= { 3\choose 1} (0.5)^1 \cdot (0.5)^2=3 \cdot \frac{1}{8}= \frac{3}{8}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: rzucamy trzema symetrycznymi monetami. oblicz prawdopodo
p - (sukces) prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki w pojedynczej próbie: \(p=0.5\)
q- (porażka) prawdopodobieństwo wyrzucenia orła w pojedyńczej próbie: \(q=0.5\)
k- liczba prób zakończonych sukcesem \(k=2\)
n- liczba wszystkich prób \(n=3\)
A- wyrzucenie dokładnie dwóch reszek w 3 rzutach
\(P(A)= { 3 \choose 2} 0.5^2 \cdot 0.5^1= \frac{3}{8}\)
q- (porażka) prawdopodobieństwo wyrzucenia orła w pojedyńczej próbie: \(q=0.5\)
k- liczba prób zakończonych sukcesem \(k=2\)
n- liczba wszystkich prób \(n=3\)
A- wyrzucenie dokładnie dwóch reszek w 3 rzutach
\(P(A)= { 3 \choose 2} 0.5^2 \cdot 0.5^1= \frac{3}{8}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)