Reguła mnożenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Reguła mnożenia
Przy okrągłym stole którego miejsca są nierozróżnialne, ma usiąść 5 kobiet i 5 mężczyzn. Na ile sposobów można posadzić te osoby tak, aby każda kobieta miała za sąsiada dwóch mężczyzn?
Nie przejmuj się, jeżeli masz problemy z matematyka. Zapewniam Cię, że ja mam jeszcze większe.
Re: Reguła mnożenia
Była mowa, ale poprawna odpowiedź jest 2880 a nie 5...
Nie przejmuj się, jeżeli masz problemy z matematyka. Zapewniam Cię, że ja mam jeszcze większe.
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: Reguła mnożenia
Odpowiedź \(5!\) jest faktycznie błędna. Rozwiązanie Ireny uwzględnia jedynie położenie mężczyzn.Kobiety i mężczyźni siedzą na przemian, więc możliwości ostawienia kobiet to 5! i mężczyzn 5!, ale z racji tego że miejsca nie są rozróżnialne przy stole więc liczbę przypadków dzielimy przez 5 (rotacja par dookoła stołu).
\(\frac{5! \cdot 5!}{5}=5! \cdot 4!=2880\)
\(\frac{5! \cdot 5!}{5}=5! \cdot 4!=2880\)
Re: Reguła mnożenia
dzięki wielkie:))
Nie przejmuj się, jeżeli masz problemy z matematyka. Zapewniam Cię, że ja mam jeszcze większe.