Kwotę 10 000zł złożono na lokatę dwuletnią, na której odsetki doliczane są po każdym roku oszczędzania. Odsetki dopisane w ciągu dwóch lat wyniosły 1151,36 zł ( nie uwzględniamy podatku od odsetek). Jakie było oprocentowanie tej lokaty? Wynik zaokrąglij do setnych części procenta.
zad2
Cenę pewnego towaru najpierw zwiększono o 10% a potem zmniejszono o 10%. Obecna cena tego towaru w porównaniu z ceną początkową?
A. nie zmieniła się
B. zmniejszyła się o 1%
C. zwiększyła się o 1%
D. nie można tego określić, gdyż zależy to od ceny początkowej
Zadanie z procentami . Pilne ;/ potrzebne na dziś
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
10000+1 151,36=11 151,36 - to stan lokaty po 2 latach.
\(11 151,36=10 000(1+\frac{p}{100})^2\;/:10000
1,115136=(1+\frac{p}{100})^2\;/\;pierwiastkuj\;obie\;\;strony\\
1,056=1+\frac{p}{100}\;/-1\\
\frac{p}{100}=0,056\\
p=5,6\)
Oprocentowanie lokaty to 5,6% rocznie.
10000+1 151,36=11 151,36 - to stan lokaty po 2 latach.
\(11 151,36=10 000(1+\frac{p}{100})^2\;/:10000
1,115136=(1+\frac{p}{100})^2\;/\;pierwiastkuj\;obie\;\;strony\\
1,056=1+\frac{p}{100}\;/-1\\
\frac{p}{100}=0,056\\
p=5,6\)
Oprocentowanie lokaty to 5,6% rocznie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.