Statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemek9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2009, 16:21

Statystyka

Post autor: przemek9 »

Witam Was. Pomóżcie mi w zadaniach, ale prosze o obliczenie, bo konkretnie nic nie jarze.

Zad 1
a)W klubie sportowym trenuja dwie drużyny koszykarzy. W jednej gra 11 zawodników o sredniej wzrost 192cm, a w drugiej- 9 zawodników o średniej wzrostu 187cm. Jaki jest średni wzrost wszystkich koszykarzy w tym klubie.

b)W pewnym domu są 3 klatki schodowe. W klatce A mieszka 62 osoby, w klatce B- 54 osoby, a w klatce C- 44 osoby. Srednia wieku mieszkanców tych klatek wynosi odpowiednio 28 lat, 32 lata i 54lata. Jaka jest średnia wieku mieszkańców całego domu.

Zad 2
W tabeli łodygowo-listokowej przedstawiono wzrost(w cm) pewnej grupy dzieci. Jaka jest mediana wzrostu w tej grupie.

Tabela:

14 | 788
15 | 35667
16 | 011245578
17 | 0033566
18 | 2

Prsozę obliczcie mi to, kto oczywiście potrafi. Bede bardzo wdzięczny.... Pozdrawiam. Potrzebne mi to na jutro.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

jakie są odpowiedzi?
przemek9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 cze 2009, 16:21

Post autor: przemek9 »

Odpowiedzi są takie:
Zad 1
a)189,75 cm
b)36,5 lat

Zad2
164 cm..

Pomożcie...
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Zad.1
a).
średnia\(\ \ \ s=\frac{11\cdot 192+9\cdot 187}{20}=189,75\)

b).
liczba mieszkańców=62+54+44=160

średnia \(s=\frac{62\cdot 28+54\cdot 32+44\cdot 54}{160}=36,5\)
ODPOWIEDZ