1. Cztery kule rozmieszczamy w sposób losowy w trzech szufladach. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jedna szuflada zostanie pusta?
2. Spośród liczb 1, 2, ..., 9 wybieramy w sposób losowy jedną liczbę, zwracamy ją i losujemy po raz drugi. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) wartośc bezwzględna różnicy wylosowanych liczb jest większa od 1,
b) różnica wylosowanych liczb jest parzysta.
3. W bibliotece na półce ustawiono w losowym porządku 15 podręczników przy czym 5 z nich było w twardej oprawie. Bibliotekarz wyciągnął na chybił trafił 3 podręczniki. Oblicz prawdopodobieństwo tego ze co najmniej jeden z nich ma twardą oprawę.
4. Z jakich prawdopodobieństwem odcinek o końcach w wylosowanych dwóch wierzchołkach dwunastokąta foremnego nie jest bokiem tego wielokąta?
prosze o szybkie i szczegółowe rozwiązanie
Z GóRY THX
rachunek prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 04 cze 2009, 16:25
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 04 cze 2009, 16:25
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Zad.1
D - doświadzenie polega na losowym wrzuceniu 4 kul do 3 szuflad
\(\omega\ \\)- zdarzeniem elementarnym jest dwuwyrazowa wariacja z powtórzeniami zbioru 3-elementowego
\(\Omega\ \\)- zbiór w\w wariacji
\(|\Omega|=3^4=81\)
A - zdarzenie polega na takim rozmieszczeniu kul, że co najmniej jedna szuflada jest pusta
romieszczeń, w których dokładnie jedna szuflada jest pusta jest:\(\ \ (2^4-2)3\)
rozmieszczeń, w których dokłdnie dwie szuflady są puste jest: 3
z powyższego wynika, że\(\ \ |A|=(2^4-2)3+3=45\)
\(P(A)=\frac{9\cdot 5}{81}=\frac{5}{9}\)
D - doświadzenie polega na losowym wrzuceniu 4 kul do 3 szuflad
\(\omega\ \\)- zdarzeniem elementarnym jest dwuwyrazowa wariacja z powtórzeniami zbioru 3-elementowego
\(\Omega\ \\)- zbiór w\w wariacji
\(|\Omega|=3^4=81\)
A - zdarzenie polega na takim rozmieszczeniu kul, że co najmniej jedna szuflada jest pusta
romieszczeń, w których dokładnie jedna szuflada jest pusta jest:\(\ \ (2^4-2)3\)
rozmieszczeń, w których dokłdnie dwie szuflady są puste jest: 3
z powyższego wynika, że\(\ \ |A|=(2^4-2)3+3=45\)
\(P(A)=\frac{9\cdot 5}{81}=\frac{5}{9}\)
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Zad.2
D - doświdczenie polega na dwukrotnym losowaniu ze zwracaniem dwóch cyfr spośród 9 cyfr
\(\omega\\)- zdarzeniem elementarnym jest 2-wyrazowa wariacja z powtórzeniami zbioru 9-elementowego
\(\Omega\\)- zbiór zdarzeń elementarnych to zbiór w/w wariacji
\(|\Omega|=9^2=81\)
a).
A - zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch cyfr, których wartość bezwzględna różnicy jest większa od 1
|A|=56
\(P(A)=\frac{56}{81}\ \ \ \ \\) Niestety wynik różny od Twojej odpowiedzi
b).
B - zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch cyfr. których różnica jest parzysta
Mogą to być dwe cyfry parzyste lub dwie cyfry nieparzyste; stąd wynika,że\(\ \ \ \ |A|=4\cdot 4+5\cdot 5=41\)
\(P(A)=\frac{41}{81}\)
D - doświdczenie polega na dwukrotnym losowaniu ze zwracaniem dwóch cyfr spośród 9 cyfr
\(\omega\\)- zdarzeniem elementarnym jest 2-wyrazowa wariacja z powtórzeniami zbioru 9-elementowego
\(\Omega\\)- zbiór zdarzeń elementarnych to zbiór w/w wariacji
\(|\Omega|=9^2=81\)
a).
A - zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch cyfr, których wartość bezwzględna różnicy jest większa od 1
|A|=56
\(P(A)=\frac{56}{81}\ \ \ \ \\) Niestety wynik różny od Twojej odpowiedzi
b).
B - zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch cyfr. których różnica jest parzysta
Mogą to być dwe cyfry parzyste lub dwie cyfry nieparzyste; stąd wynika,że\(\ \ \ \ |A|=4\cdot 4+5\cdot 5=41\)
\(P(A)=\frac{41}{81}\)
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Zad.3
D - doświadczenie polega na wybraniu 3 podręczników spośród 15
\(\omega\\)- zdarzeniem elementarnym jest 3-elementowa kombinacja zbioru 15-elementowego
\(\Omega\\)- zbiorem zdarzeń elementarnych jest zbiór w/w kombinacji
\(|\Omega|={15\choose 3}=13\cdot 7\cdot 5\)
A - polega na wybraniu 3 podręczników, z których co najmniej 1 ma twardą oprawę
A' - polega na wybraniu 3 podręczników, z których żaden nie ma twardej oprawy
\(|A'|={10\choose 3}=120\)
\(P(A')=\frac{120}{13\cdot 7\cdot 5}=\frac{24}{91}\)
\(P(A)=1-\frac{24}{91}=\frac{67}{91}\)
D - doświadczenie polega na wybraniu 3 podręczników spośród 15
\(\omega\\)- zdarzeniem elementarnym jest 3-elementowa kombinacja zbioru 15-elementowego
\(\Omega\\)- zbiorem zdarzeń elementarnych jest zbiór w/w kombinacji
\(|\Omega|={15\choose 3}=13\cdot 7\cdot 5\)
A - polega na wybraniu 3 podręczników, z których co najmniej 1 ma twardą oprawę
A' - polega na wybraniu 3 podręczników, z których żaden nie ma twardej oprawy
\(|A'|={10\choose 3}=120\)
\(P(A')=\frac{120}{13\cdot 7\cdot 5}=\frac{24}{91}\)
\(P(A)=1-\frac{24}{91}=\frac{67}{91}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 04 cze 2009, 16:25
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Zad.4
D - doświadczenie polega na losowaniu 2 wierzchołków spośród 12
\(\omega\\)- zdarzeniem elementarnym jest 2-elementowa kombinacja zbioru 12-elementowego
\(\Omega\\)- zbiór zdarzeń elementarnych to zbiór w/w kombinacji
\(|\Omega|={12\choose2}=66\)
A - zdarzenie polega na wylosowaniu 2 wierzchołków, które nie są końcami boku 12-kąta; czyli są końcami przekątnej
\(|A|=54\ \\)bo tyle jest przekątnych w 12-kącie
\(P(A)=\frac{54}{66}=\frac{9}{11}\)
D - doświadczenie polega na losowaniu 2 wierzchołków spośród 12
\(\omega\\)- zdarzeniem elementarnym jest 2-elementowa kombinacja zbioru 12-elementowego
\(\Omega\\)- zbiór zdarzeń elementarnych to zbiór w/w kombinacji
\(|\Omega|={12\choose2}=66\)
A - zdarzenie polega na wylosowaniu 2 wierzchołków, które nie są końcami boku 12-kąta; czyli są końcami przekątnej
\(|A|=54\ \\)bo tyle jest przekątnych w 12-kącie
\(P(A)=\frac{54}{66}=\frac{9}{11}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 04 cze 2009, 16:25