PROSZĘ O POMOC W ZADANIU DRZEWKO!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MGuitar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 maja 2009, 16:26

PROSZĘ O POMOC W ZADANIU DRZEWKO!

Post autor: MGuitar »

Na meczu koszykówki mężczyźni stanowią 20% kibiców, a 70% panów pomalowało twarze w barwy swojej drużyny.Aż 80% kobiet, które przyszły na mecz się umalowało. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany kibic zachował niepomalowaną twarz.

Bardzo proszę o wyjaśnienie i rozpisanie w postaci drzewka :wink: z góry dziękuje za pomoc!
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Obrazek

/ - kreska ulamkowa

K - kobiety
M - mezczyzni
P - pomalowane
NP - niepomalowane

Rozwiazanie:

\(P(NP)=\frac 2 {10} \cdot \frac 3 {10} + \frac 8 {10} \cdot \frac 2 {10} =\frac {22} {100}\)
ODPOWIEDZ