3 rzuty kostka szescienna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jotuzet
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 mar 2009, 21:28

3 rzuty kostka szescienna

Post autor: jotuzet »

Rzucono 3 razy kostka szesciena. Oblicz prawdopodobienstwo, ze otrzymano w kolejnych rzutach liczby bedace kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Wyszlo mi 1/12, moze ktos sprawdzic ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

rosnące:

1, 2, 3
1, 3, 5
2, 3, 4
2, 4, 6
3, 4, 5
4, 5, 6

malejące:

to samo co w rosnacych tylko odwórcona kolejnosc

stale:

1, 1, 1
2, 2, 2
3, 3, 3
4, 4, 4
5, 5, 5
6, 6, 6

moc A = 18
moc Omega = 6^3
P(A) = 1/12
ODPOWIEDZ