Prawdopodobieństwo zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dolbo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 14 kwie 2009, 18:11

Prawdopodobieństwo zadanie

Post autor: Dolbo »

W sześcianie o boku \(a\) wybieramy losowo cztery wierzchołki/
Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrane punkty będą wierzchołkami prostokąta.

niby wiem jak policzyć ale coś jest źle :(

\(omega\)= zbiór 4 elementowych kombinacji zbioru 8-elementowego
\(moc omegi\) = symbol Newtona na górze 8 na dole 4 = 70

\(A\) - możliwe 4 wierzchołki które tworzą prostokąt
\(moc A\) - ja wykminiłem że jest 6 więcej nie widze

z def. klasycznej
P(A) = 6/70

czyli źle bo prawidłowa odpowiedź powinna być 6/35


mógłby ktoś rzucić okiem co przeoczyłem ? irytuje mnie to zadanie bo zrobiłem kilka podobnych i było OK a teraz źle grrr...
justyna11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 15 lis 2008, 15:35

Post autor: justyna11 »

A - wszystkich prostokątów będzie 12 ( 6 - to ściany sześciokąta, 6 - to prostokąty powstałe z krawędzi bocznych i przekątnych podstaw) P(A) = 12/70 = 6/35
Dolbo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 14 kwie 2009, 18:11

Post autor: Dolbo »

Ale ze mnie mózg :P

szkoła podstawowa klasa 4... :lol:

ok dzięki albo się przepracowałem ale już naprawdę głupieję przed tą maturą :P
ODPOWIEDZ