zadanie - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aerie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2009, 11:59

zadanie - prawdopodobieństwo

Post autor: aerie »

Doświadczenie losowe polega na pięciokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A – liczba rzutów, w których otrzymamy sześć oczek, będzie
równa liczbie rzutów, w których uzyskamy jedno oczko. Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego
nieskracalnego.

Jak to zrobić?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

do usunięcia
Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 19:33 przez jola, łącznie zmieniany 4 razy.
Umberto
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 03 maja 2009, 15:09

Post autor: Umberto »

wg mnie: omega=6^5, A=4^5(tyle jest sposobow na nie wylosowanie ani 6 ani 1)+ 4^3(1 szostka i 1 jedynka) +4 (2 szostki, 2 jedynki)
rozw: P(A) = A/omega.
ODPOWIEDZ