W szufladzie mamy 5 noży i 5 widelców. Losujemy z szuflady pięć przedmiotów. Prawdopodobieństwo, że wylosujemy 5 widelców:
A. jest równe liczbie \(\frac{1}{2}\)
B. jest większe od \(\frac{1}{2}\)
C. jest równe \((\frac{1}{2})^5\)
D. jest równe prawdopodobieństwu, że wylosujemy 5 noży
Noże i widelce w szufladzie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Noże i widelce w szufladzie
Coś tu chyba jest nie tak policzone bo powinno być\(=\frac{10!}{5! \cdot 5!}\)
Dobre odpowiedzi w zbiorze to C. i D.
Dobre odpowiedzi w zbiorze to C. i D.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Dobra jest odpowiedź D.
Możesz rozrysować drzewo mające 5 pięter i policzyć .
\(P(N)=\frac{1}{2} \cdot \frac{4}{9} \cdot \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7} \cdot \frac{1}{6}= \frac{1}{6 \cdot 6 \cdot 7}= \frac{1}{252}\)
N oznacza,że wylosowano nóż,ale jeśli weźmiesz W,że wylosowano widelec,to wszystkie obliczenia powtórzą się.
Możesz liczyć krócej:
\(P(W)=P(N)= \frac{1}{ { 10\choose5 } }= \frac{1}{ \frac{10!}{5! \cdot 5!} }= \frac{5!}{6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5}{6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10}= \frac{1}{252}\)
Odpowiedź C byłaby dobra,gdyby było losowanie ze zwracaniem.
Wtedy prawdopodobieństwo dla widelca (dla noża) byłoby w kolejnym etapie równe \(\frac{1}{2}\),a po
pięciu razach da to wynik \(\frac{1}{2^5}\)
Możesz rozrysować drzewo mające 5 pięter i policzyć .
\(P(N)=\frac{1}{2} \cdot \frac{4}{9} \cdot \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7} \cdot \frac{1}{6}= \frac{1}{6 \cdot 6 \cdot 7}= \frac{1}{252}\)
N oznacza,że wylosowano nóż,ale jeśli weźmiesz W,że wylosowano widelec,to wszystkie obliczenia powtórzą się.
Możesz liczyć krócej:
\(P(W)=P(N)= \frac{1}{ { 10\choose5 } }= \frac{1}{ \frac{10!}{5! \cdot 5!} }= \frac{5!}{6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5}{6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10}= \frac{1}{252}\)
Odpowiedź C byłaby dobra,gdyby było losowanie ze zwracaniem.
Wtedy prawdopodobieństwo dla widelca (dla noża) byłoby w kolejnym etapie równe \(\frac{1}{2}\),a po
pięciu razach da to wynik \(\frac{1}{2^5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 122
- Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re:
Czyli prawdopodobieństwo wylosowania noża/ widelca to \(\frac{5}{252}\)?Galen pisze:Dobra jest odpowiedź D.
Możesz rozrysować drzewo mające 5 pięter i policzyć .
\(P(N)=\frac{1}{2} \cdot \frac{4}{9} \cdot \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7} \cdot \frac{1}{6}= \frac{1}{6 \cdot 6 \cdot 7}= \frac{1}{252}\)
N oznacza,że wylosowano nóż,ale jeśli weźmiesz W,że wylosowano widelec,to wszystkie obliczenia powtórzą się.
Możesz liczyć krócej:
\(P(W)=P(N)= \frac{1}{ { 10\choose5 } }= \frac{1}{ \frac{10!}{5! \cdot 5!} }= \frac{5!}{6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5}{6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10}= \frac{1}{252}\)
Odpowiedź C byłaby dobra,gdyby było losowanie ze zwracaniem.
Wtedy prawdopodobieństwo dla widelca (dla noża) byłoby w kolejnym etapie równe \(\frac{1}{2}\),a po
pięciu razach da to wynik \(\frac{1}{2^5}\)