zadanie z monetą

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma83
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 23 mar 2009, 09:11

zadanie z monetą

Post autor: matma83 »

Rzucono 5 razy monetą i określono funkcję f, która liczbie k przyporządkowuje prawdopodobieństwo otrzymania k sukcesów w ciągu tych pięciu rzutów. Podaj wzór, dziedzinę i zbiór wartości tej funkcji.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

sukces rozumiemy przez co?
matma83
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 23 mar 2009, 09:11

Post autor: matma83 »

sukces to wyrzucenie orła!
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

f(k) = (5 po k)*((1/2)^k)*((1/2)^(5-k)) gdzie (5 po k) to symbol Newtona
f(k) = (5 po k)*((1/2)^5)
f(k) = (1/32)*(5 po k)
Df = w nawiasie klamrowym 0,1,2,3,4,5
ZWf = w nawiasie klamrowym (1/32),(5/32),(5/16)
ODPOWIEDZ