Dystrybuanta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cbgirl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 23 maja 2011, 16:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dystrybuanta

Post autor: Cbgirl »

Mam pokazac, ze dana funkcja jest dystrybuanta:

\(F(x) = \left\{\begin{array}{ccc} 0\mbox { dla } x \leq 0 \\ x+x^2-x^3 \mbox { dla } 0<x<1\\ 1 \mbox { dla } x \geq 1\end{array}\right.\)
a wiec mam pokazac 3 wlasciwosci:
1. funkcja jest rosnaca,
2. \(F_x( \infty )=1, F_x( -\infty )=0\)
2. funkcja jest prawostronna.

pierwsze 2 punkty pokazalam, ale nie wiem jak pokazac, ze funkcja jest prawostronana...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dystrybuanta

Post autor: radagast »

Cbgirl pisze: a wiec mam pokazac 3 wlasciwosci:
1. funkcja jest rosnaca,
2. \(F_x( \infty )=1, F_x( -\infty )=0\)
2. funkcja jest prawostronna.

pierwsze 2 punkty pokazalam, ale nie wiem jak pokazac, ze funkcja jest prawostronana...
powinno być : "prawostronnie ciągła" . Czyli masz polazać, ze:
1) ma granicę prawostronną w każdym punkcie zbioru R
2) ta granica jest równa wartości funkcji w tym punkcie
Cbgirl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 23 maja 2011, 16:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Cbgirl »

A jak mam pokazac, ze ma granice prawostronnie ciagla w kazdym punkcie zbiotu R. Normalnie mielismy dany punkt i mielismy pokazac, ze istnieje granica w tym danym punkcie... a jak sie to robi dla calego zbiotu?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wystarczy, że pokażesz w punktach 0 i 1. W pozostałych punktach to wielomian , a zatem ciągły (i to nie tylko prawostronnie)
Cbgirl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 23 maja 2011, 16:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Cbgirl »

ok, zrobione! Dziekuje :)
mam jeszcz drugie pytanie, w kolejnych punktach mam podac gestosc i dominante dystrybuanty.
Czy moge skorzystac z tego wzoru:
\(\int_{x}^{-\infty} F(x)\) dla gestosci?
Jak policzyc dominante?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Cbgirl pisze:ok, zrobione! Dziekuje :)
mam jeszcz drugie pytanie, w kolejnych punktach mam podac gestosc i dominante dystrybuanty.
Czy moge skorzystac z tego wzoru:
\(\int_{x}^{-\infty} F(x)\) dla gestosci?
Jak policzyc dominante?
prawie tak tylko odwrotnie: gęstośc to taka funkcja \(\int_{- \infty }^{x} F(x)\)

A jeśli chodzi o dominantę to nie wiem :oops:
Cbgirl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 23 maja 2011, 16:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Cbgirl »

dzieki! I dominante juz policzylam :) Dominanta to maksimum gestosci, a znalazc pochodna gestosci itd.

Mialabym jeszcze jedno (ostatnie) pytanie: Mam policzyc: \(P(X<1/2|X \ge 1/3)\), jesli zmienna losowa X po dystrybuancie istnieje.
Nie mam pojecia jak zaczac...
ODPOWIEDZ