ZADANIE???

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kinga191
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2009, 17:38

ZADANIE???

Post autor: kinga191 »

grupa szachistów zorganizowała rozgrywki, w których każdy zawodnik z każdym innym zawodnikiem miał rozegrać jedną partię. postanowiono rozgrywać po 5 partii dziennie. rozgrywki trwały 9 dni. ilu szachistów uczestniczyło w rozgrywkach??
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

n - ilość zawodnków ( liczba naturalna)

symbol Newtona (n po 2) = n(n-1)/2 - ilość rozegranych partii

n(n-1)/10 = 9 stąd n = 10
kinga191
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2009, 17:38

dzięki

Post autor: kinga191 »

:)
ODPOWIEDZ