Zbiory i prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
becia155
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 paź 2008, 23:21

Zbiory i prawdopodobieństwo

Post autor: becia155 »

Witam bardzo proszę o pomoc .
Dane są zbiory liczb całkowitych [1,2,3,4] i [1,2,3,4,5]. Z każdego z tych zbiorów wybieramy losowo po jednej liczbie . Oblicz prawdopodobieństwo , że suma wylosowanych liczb będzie większa od 8 .
Cartel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:41

Post autor: Cartel »

Omega = 4 * 5 = 20

Jest tylko jedna sytuacja, w której suma liczb ze zbioru 1wszego i 2giego jest większa od 8.
Wylosowanie z 1wszego zbioru 4, a z drugiego 5.

Dlatego Prawdopodobieńswo = 1/20
ODPOWIEDZ