Prawdopodobienstwo- losowanie liczb naturalnych tr...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Prawdopodobienstwo- losowanie liczb naturalnych tr...

Post autor: mariuszywyrebski »

Spośród liczb naturalnych trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo wybrania: liczby, która przy dzieleniu przez 11 daje resztę 3.

Bardzo prosze o pomoc
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Wszystkich liczb trzycyfrowych jest 999-99=900

więc moc zbioru omega=900

i teraz liczby podzielne przez 11 z resztą 3 to:
9*11+3, 10*11+3,...,90*11+3.

Czyli tych liczb jest 90-9=81

więc moc A=81

P(A)=81/900=0,09

Zacząłem od 9, bo dopiero 9*11+3 jest liczbą 3 cyfrową. Skonczyłem na 90*11+3, bo już 91*11+3 jest liczbą 4 cyfrową.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2008, 11:25 przez maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Post autor: mariuszywyrebski »

Dzięki wielkie za pomoc , ze tez ja na to nie wpadłem :D Pozdrawiam
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Post autor: mariuszywyrebski »

Tylko chyba wkradł sie błąd bo nie 71/900 tylko 81/900
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Poprawione, ale wynik był dobry ;) Tylko literówka
Ostatnio zmieniony 11 maja 2008, 11:26 przez maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ