Rzucono 3 razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rzucono 3 razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz
Rzucono 3 razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - w każdym rzucie wypadnie inna liczba oczek lub suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 15.
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
moc Omegi to wariacje z powtórzeniami, n = 6, k = 3
moc Omegi = 6^3
A1 - w każdym rzucie wypadnie inna liczba oczek
moc A1 to wariacje bez powtórzeń, n = 6, k = 3
moc A1 = 4 * 5 * 6
moc A2 - najlepiej wypisać wszystkie wariacje, których suma >= 15, wyszło mi 16, zakładam że poprawnie
moc A2 = 16
P(A) = P(A1uA2) = P(A1) + P(A2) - P(A1 i A2)
moc (A1 i A2) - z wszystkich wariacji dla A2 wybieramy te które mają różne liczby, czyli trójka liczb (4, 5, 6) i jej permutacje
moc (A1 i A2) = 3! = 6
P(A) = 4 * 5 * 6 / 6^3 + 16 / 6^3 - 6 / 6^3 = (4 * 5 * 6 + 10)/6^3 = 130 / 6^3
moc Omegi = 6^3
A1 - w każdym rzucie wypadnie inna liczba oczek
moc A1 to wariacje bez powtórzeń, n = 6, k = 3
moc A1 = 4 * 5 * 6
moc A2 - najlepiej wypisać wszystkie wariacje, których suma >= 15, wyszło mi 16, zakładam że poprawnie
moc A2 = 16
P(A) = P(A1uA2) = P(A1) + P(A2) - P(A1 i A2)
moc (A1 i A2) - z wszystkich wariacji dla A2 wybieramy te które mają różne liczby, czyli trójka liczb (4, 5, 6) i jej permutacje
moc (A1 i A2) = 3! = 6
P(A) = 4 * 5 * 6 / 6^3 + 16 / 6^3 - 6 / 6^3 = (4 * 5 * 6 + 10)/6^3 = 130 / 6^3