prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 mar 2009, 18:47
prawdopodobieństwo
Prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej jednego sukcesu w trzech probach jest rowne 8/27 . Oblicz prawdopodobientwo uzyskania sukcesu przy jednej probie.
Zadanie wydawalo mi sie proste, jednak rozwiazalam je inaczej niz nauczycielka na lekcji, wciaz mysle, ze ja mam racje, chcialabym wiedziec, jak wy rozwiazalibyscie to zadanie.
Zadanie wydawalo mi sie proste, jednak rozwiazalam je inaczej niz nauczycielka na lekcji, wciaz mysle, ze ja mam racje, chcialabym wiedziec, jak wy rozwiazalibyscie to zadanie.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 mar 2009, 18:47
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 mar 2009, 18:47
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
A co powiesz na to?
Rozwiązanie znalezione na innym forum:
\(P(S_3\ge 1)=\frac{8}{27}\\
P(S_3\ge 1)=1-P(S_3=0)\\
P(S_3=0)=1-\frac{8}{27}\\
P(S_3=0)=\frac{9}{27}\\
\\
P(S_3=1)=1-\left( P(S_3=0)+P(S_3\ge 1) \right)\\
P(S_3=1)=1-\left( \frac{8}{27}+\frac{9}{27} \right)\\
P(S_3=1)=1-\frac{17}{27}\\
P(S_3=1)=\frac{10}{27}\)
Rozwiązanie znalezione na innym forum:
\(P(S_3\ge 1)=\frac{8}{27}\\
P(S_3\ge 1)=1-P(S_3=0)\\
P(S_3=0)=1-\frac{8}{27}\\
P(S_3=0)=\frac{9}{27}\\
\\
P(S_3=1)=1-\left( P(S_3=0)+P(S_3\ge 1) \right)\\
P(S_3=1)=1-\left( \frac{8}{27}+\frac{9}{27} \right)\\
P(S_3=1)=1-\frac{17}{27}\\
P(S_3=1)=\frac{10}{27}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 mar 2009, 18:47
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 mar 2009, 18:47