Prawdopodobieństwo całkowite

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Post autor: anhilatorlukas »

1.W fabryce zainstalowano 3 urządzenia niezależne wykrywające awarie. Prawdopodobieństwo wykrycia awarii przez U1=0,7 U2=0,8 U3=0,9. oblicz prawdopodobieństwo wykrycia awarii przez :
a/ dokładnie 2 urządzenia
b/ co najmniej 1 urządzenie

a)Wiem, że powinno się uwzględnić przypadki że raz wykryje maszyn 1 i 2 raz 2 i 3 i raz 1 i 3.
b)Najlepiej na dopełnienie zbioru, że żadna maszyna nie działa.



2. Przy produkcji pewnego wyrobu wykonuje sie 2 kolejno następujące po sobie operacje : ciecie i szlifowanie. prawd. uszkodzenia obrabianego elementu w każdej z tych operacji są odpowiednio pc=0,08 ps=0,02.
a)oblicz prawd. że podany obróbce element zostanie uszkodzony
b)ile powinno wynosić prawd pc by prawd. uszkodzenia elementu wyniosło w trakcie obróbki mniej niż 0.069?

Dzięki za pomoc.
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ