W urnie jest 15 kartek, ponumerowanych liczbami od 1 do 15. Wyciągamy 5 kartek bez zwracania. Jakie jest P, że numer trzeciej kartki jest liczbą podzielną przez 3 i jednocześnie numer piątej kartki jest liczbą podzielną przez 5? (odp:1/15)
Oblicz P tego, że przy czterokrotym rzucie kostką, 3 kolejne wyniki utworzą ciąg geometryczny. (odp: 5/72)
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1861
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- anhilatorlukas
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18
Akurat robiłem dziś to pierwsze.Liczby podzielne przez 3 to 3,6,9,12,15 przez 5 to 5,10,15. Powtazra się tylko 15.Najlepiej to zadanie zrobić na kratkach wtedy dobrze widać wszystko.
_ _ 3_5 rozwiązań 13*12*11 albo wariacja bez powt. 3 elementowa na zbiorze 13
_ _ 6_5 rozwiązań 13*12*11
_ _ 9_5
_ _ 12_5
_ _ 15_5
_ _ 3 _10
_ _ 6 _10
_ _ 9 _10
_ _ 12 _10
_ _ 15 _10
_ _ 3_15
_ _ 6_15
_ _ 9_15
_ _ 12_15
A= 13*12*11*14=24024
Omega to wariacja bez powt. pięcioelementowa na zbiorze 15. 15*14*13*12*11=360360
Czyli \(P(A)=frac{24024}{360360\)=\(frac{1}{15\)
Trochę się spóźniłem
_ _ 3_5 rozwiązań 13*12*11 albo wariacja bez powt. 3 elementowa na zbiorze 13
_ _ 6_5 rozwiązań 13*12*11
_ _ 9_5
_ _ 12_5
_ _ 15_5
_ _ 3 _10
_ _ 6 _10
_ _ 9 _10
_ _ 12 _10
_ _ 15 _10
_ _ 3_15
_ _ 6_15
_ _ 9_15
_ _ 12_15
A= 13*12*11*14=24024
Omega to wariacja bez powt. pięcioelementowa na zbiorze 15. 15*14*13*12*11=360360
Czyli \(P(A)=frac{24024}{360360\)=\(frac{1}{15\)
Trochę się spóźniłem
Ostatnio zmieniony 08 maja 2008, 22:22 przez anhilatorlukas, łącznie zmieniany 1 raz.
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03