kule
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kule
W pudełku są 4 kule czarne i n kul białych. Z tego pudełka będziemy kolejno losować 2 kule, za każdym razem wkładając wylosowaną kulę z powrotem do pudełka. oblicz, ile co najmniej powinno być kul białych, by prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych było nie mniejsze niż 4/9.
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
model - wariacja z powtórzenimi zbioru n+4 elementowego
przestrzenią zdarzeń jest zbiór w/w wariacji
moc przestrzeni = (n+4)^2
zdarzenie A polega na wylosowaniu 2 kul białych
moc zdarzenia A = n^2
P(A)= n^2/(n+4)^2 i P(A) >lub równe 4/9 otrzymujemy nierówność n^2/(n+4)^2>lub równe 4/9 i n należy do zbioru N
po rozwiązniu nierówności otrzymujemy n>lub równe 8
odp. musi być co najmniej 8 kul białych
przestrzenią zdarzeń jest zbiór w/w wariacji
moc przestrzeni = (n+4)^2
zdarzenie A polega na wylosowaniu 2 kul białych
moc zdarzenia A = n^2
P(A)= n^2/(n+4)^2 i P(A) >lub równe 4/9 otrzymujemy nierówność n^2/(n+4)^2>lub równe 4/9 i n należy do zbioru N
po rozwiązniu nierówności otrzymujemy n>lub równe 8
odp. musi być co najmniej 8 kul białych