Wariancja i odchylenie standardowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Qmpel
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 06 maja 2008, 20:43

Wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: Qmpel »

Proszę o pomoc z tym zadaniem :?
Znajdź wariancję i odchylenie standardowe zmiennej losowej X o danym rozkładzie:
\((-2;\frac{1}{4})\), \((-1;\frac{1}{4})\), \((1;\frac{1}{4})\), \((2;\frac{1}{4})\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

to znalazłam w Internecie:
Wartość oczekiwana EX=-2*(1/4)+(-1)*(1/4)+1*(1/4)+2*(1/4)=0
EX^2=4*(1/4)+1*(1/4)+1*(1/4)+2*(1/4)=2,5
(EX)^2=0
Wariancja=EX^2-(EX)^2=2,5-0=2,5
Odchylenie standardowe to pierwiastek kwadratowy z wariancji
s=V2,5=1,58

źródło:http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=422&w=93510515
ODPOWIEDZ