prawdopodobieństwo , że...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
prawdopodobieństwo , że...
Z klasy, w ktorej jest 18 dziewczynek i 10 chłopców wychowawca postanowił wybrać w sposób losowy trzyosobową delegację.Oblicz prawdopodobieństwo, że w skład delegacji wejdzie co najmniej 1 chłopiec i co najmniej jedna dziewczynka.
prawdopodobieństwo , że...
moc \(\Omega=C^3_28=\frac{25!\cdot26\cdot27\cdot28}{25!\cdot3\cdot2\cdot1}=13\cdot9\cdot28\)
moc \(A=C^2_10\cdot C^1_18+C^1_10\cdot C^2_18=\frac{8!\cdot9\cdot10}{8!\cdot2\cdot1}\cdot18+10\cdot \frac{16!\cdot17\cdot18}{16!\cdot8}=45\cdot18+90\cdot17=45\cdot (18+34)=45\cdot52\)
\(P(A)=\frac{45\cdot52}{13\cdot9\cdot28}=\frac{5}{7}\)
moc \(A=C^2_10\cdot C^1_18+C^1_10\cdot C^2_18=\frac{8!\cdot9\cdot10}{8!\cdot2\cdot1}\cdot18+10\cdot \frac{16!\cdot17\cdot18}{16!\cdot8}=45\cdot18+90\cdot17=45\cdot (18+34)=45\cdot52\)
\(P(A)=\frac{45\cdot52}{13\cdot9\cdot28}=\frac{5}{7}\)