Rzuty Kostkami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

Rzuty Kostkami

Post autor: majcher77 »

Doświadczenie polega na ośmiokrotnym rzucie symetryczna sześcienną kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo A każda liczba wystąpi co najmniej raz.
siwekg
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 23 mar 2009, 15:45

Post autor: siwekg »

moc \(\Omega=6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6=6^8\)

moc \(A=1\cdot1\cdot1\cdot1\cdot1\cdot1\cdot6\cdot6=6^2\)

czyli: \(P(A)=\frac{6^2}{6^8}=\frac{1}{6^4}=\frac{1}{1296}\)


według mnie to tak powinno być :) a masz może odpowiedzi do tego zadnia?
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

Post autor: majcher77 »

Niestety nie mam,ale po konsultacji w szkole z kolegami doszliśmy do wniosku ,że chyba w ten sposób trzeba rozpisać\(Moc A=6\cdot5\cdot4\cdot3\cdot2\cdot1\cdot6\cdot6=6!*6^2\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

a ja sądzę jeszcze inaczej:P
\(A=V^6_8*V^2_6\)

choć nie jestem pewna mojego wyniku-prawdopodobieństwo nie jest moją dobrą stroną
ale chciałabym poznać Wasze sposoby rozumowania
siwekg
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 23 mar 2009, 15:45

Post autor: siwekg »

majcher77 pisze:Niestety nie mam,ale po konsultacji w szkole z kolegami doszliśmy do wniosku ,że chyba w ten sposób trzeba rozpisać\(Moc A=6\cdot5\cdot4\cdot3\cdot2\cdot1\cdot6\cdot6=6!*6^2\)

chyba jednak masz racje:)
siwekg
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 23 mar 2009, 15:45

Post autor: siwekg »

czyli powinno być tak:

moc \(\Omega=6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6=6^8\)

moc \(A=6\cdot5\cdot4\cdot3\cdot2\cdot1\cdot6\cdot6=6^2\)

czyli: \(P(A)=\frac{6!\cdot6^2}{6^8}=\frac{20}{1296}=\frac{5}{324}\)
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

Post autor: majcher77 »

Kasienka pisze:a ja sądzę jeszcze inaczej:P
\(A=V^6_8*V^2_6\)

choć nie jestem pewna mojego wyniku-prawdopodobieństwo nie jest moją dobrą stroną
ale chciałabym poznać Wasze sposoby rozumowania
Na każdej kostce jest 6 możliwych wyników.Mamy 8 rzutów , czyli wychodzi \(moc \Omega=6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6\cdot6=6^8\).Następnie zakładamy ,że za każdym razem wystąpi inna liczba (6!) a w 7 i 8 rzucie może wypaść każda czyli \(6^2 Moc A=6!\cdot6\cdot6=6!*6^2\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

pytałam swojego nauczyciela od matematyki i on uważa, iż:
\(A=6*C^3_8*V^5_5+C^2_6*C^2_8*C^2_6*V^4_4=19150\)
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

Post autor: majcher77 »

To już nie mam pojęcia...Chyba jednak pozostanę przy swoim:D
ODPOWIEDZ