prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03
prawdopodobieństwo
wśród maturzystów pewnej szkoły stosunek liczby dziewcząt do liczby chłopców wynosi jak 3:2. wśród dziewcząt maturę rozszerzoną zdaje 20 % wszytskich dziewcząt, wśród chłopców odsetek ten wynosi 40 % . jaką część wszystkich zdających maturę rozszerzoną z matematyki stanowią dziewczęta??
gdzie tu jest prawdopodobieństwo?
x - ilość wszystkich uczniów
3/5x - ilość dziewczyn
2/5x - ilość chłopców
0,2*0,8x=0,16x -ilość dziewcząt zdających matematykę
0,4*0,4x=0,16x -ilość chłopaków zdających matematykę
0,16x+0,16x=0,32x - ilość wszystkich uczniów zdających matematykę
\(\frac{0,16x}{0,32x}=\frac{1}{2}=50%\)
Odp. Wśród wszystkich zdających maturę z matematyki jest 50% dziewczyn.
choć patrząc na nazwę tematu i nie odpowiedni dział nie powinnam rozwiązywać-nie rób zamętu na forum na przyszłość
x - ilość wszystkich uczniów
3/5x - ilość dziewczyn
2/5x - ilość chłopców
0,2*0,8x=0,16x -ilość dziewcząt zdających matematykę
0,4*0,4x=0,16x -ilość chłopaków zdających matematykę
0,16x+0,16x=0,32x - ilość wszystkich uczniów zdających matematykę
\(\frac{0,16x}{0,32x}=\frac{1}{2}=50%\)
Odp. Wśród wszystkich zdających maturę z matematyki jest 50% dziewczyn.
choć patrząc na nazwę tematu i nie odpowiedni dział nie powinnam rozwiązywać-nie rób zamętu na forum na przyszłość